Cugat.cat rememora la tasca de la Mancomunitat a Sant Cugat

Cerimònia de constitució de la Mancomunitat de Catalunya, el 6 d’abril de 1914 / Foto: Gencat - Arxiu Aisa

Societat

Publicat el 11/mai/14 per Marc Sala

Sant Cugat va començar una important transformació durant la segona i tercera dècada del segle XX, coincidint amb l'experiència de la Mancomunitat de Catalunya. Cugat.cat reviu en un reportatge i un debat els canvis que van posar les bases perquè un municipi agrícola de poc més de 2.000 habitants entrés a la modernitat.


MIRA-HO A CUGAT TV

El Celler Cooperatiu, la Casa Aymat i el primer telèfon són alguns dels elements que la Mancomunitat va portar a la ciutat durant la seva existència del 1914 al 1925. Aquest període coincideix amb un dels moments més importants pel que fa al futur de Sant Cugat i que serà clau per a les properes transformacions de la ciutat: l'arribada del ferrocarril el 1917.

En aquest reportatge Cugat.cat reuneix dos grans coneixedors de la història del municipi, els historiadors Domènec Miquel i Jordi Casas. Els dos tracen el paisatge de la població a principis del segle XX i les transformacions que viu i que fan que, en poc més de 10 anys, dobli la població i posi les bases per al futur creixement. És en aquest període on es comença a configurar Sant Cugat com a zona residencial com destaca Domènec Miquel en una de les seves intervencions.

Domènec Miquel

La possibilitat de viure a Sant Cugat i treballar en una ciutat veïna comença ara. La filosofia de la 'Casa i l'hortet' també comença ara i durant la República en Macià la impulsarà.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El reportatge es complementa amb un debat on hi participen els dos historiadors que han col·laborat en l'audiovisual i el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins. En aquesta xerrada s'aprofundeix en aquest període de la ciutat i s'analitza el paper de la Mancomunitat en el desenvolupament del país.

Aquest treball posa el punt final a la sèrie 'La Mancomunitat de Catalunya, 100 anys', produïda per La Xarxa, que a través de nou capítols analitza la tasca i el llegat d'aquesta primera experiència de govern català de la història contemporània.