Més ajudes i més previsió per mirar de sobreviure en un moment amb més incerteses que mai. Això demana el sector econòmic de Sant Cugat a administracions i ciutadania una setmana després que hagin entrat en vigor
Per al gerent de Sant Cugat Comerç, Jesús Carballo, i per al president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, es fa complicat fer previsions i tenir “bones perspectives” en un moment en què la normativa canvia d’un dia per l’altre, afirmen. Quan s’anuncien noves mesures més restrictives, admeten que la ciutadania sol reaccionar amb “por” i “desconfiança”, uns factors que compliquen el consum. Carballo i Franquesa també han reclamat que les restriccions vagin acompanyades d’ajudes per als sectors més afectats que s’han de plantejar prèviament. Als comerços s’ha limitat l’aforament i l’horari i, tot i un inici de setmana incert, el cap de setmana les vendes al centre de Sant Cugat han anat remuntant. En canvi, bars i restaurants ja fa una setmana que han hagut de tancar
i només ofereixen servei a domicili o per emportar. De fet, el mateix Carballo avisa que el sector de la restauració va “molt lligat” al del comerç, i també espera que les mesures que es prenen ara puguin fer que de cara a Nadal n’hi hagi menys, de restriccions. Un sector, el de la restauració, que assegura que “està patint com mai”. De fet, tant Xavier Vendrell, president del Gremi de Restauradors de Sant Cugat i representant a la ciutat de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), com Laura Garcia, propietària de la discoteca Moon i portaveu de la recentment creada Associació de Locals de Restauració i Oci nocturn de Sant Cugat, coincideixen en demanar “menys improvisació” a les administracions i un pla sectorial per reactivar el sector. Expliquen que els bars i restaurants “no són focus de contagis” i que, en tot cas, com recorda Joan Franquesa, de Sant Cugat Empresarial, les mesures restrictives han d’anar acompanyades d’ajudes. De fet, Garcia ha anat més enllà i ha explicat que l’oci nocturn està “desesperat” i “indignat” per “haver estat assenyalats com a culpables de l’augment de contagis”. Assegura que, tot i que els establiments es volen reinventar, el ‘delivery’ i el ‘take away’ no els dona suficient, ja que la demanda ha baixat un 50% i l’endeutament s’ha triplicat. La propietària del Moon explica que, per poder “treballar de la mà” amb l’Ajuntament, que va aprovar aquesta setmana una moció de suport al sector, dilluns que ve en roda de premsa presentaran un seguit de mesures per poder “tirar endavant”.

