Alcaldessa: amb Can Cabassa va començar malament i ha acabat pitjor


  • Comparteix:

Vista aèria de Can Cabassa / Foto: Google Maps

Vista aèria de Can Cabassa / Foto: Google Maps

Alcaldessa Mireia Ingla, arribant ja al final del seu mandat, des de l'Associació de Veïns i Veïnes de Can Cabassa i Mas Gener no podem més que concloure que vostè i el seu equip de govern van començar malament i han acabat pitjor. Ens han mentit, ignorat i calumniat.

Van començar malament, doncs ens van mentir quan en el debat de campanya electoral la candidata Sra. Ingla afirmà textualment a la pregunta de la presidenta de l'associació i en relació al projecte de Can Cabassa sorgit de la participació ciutadana, que "aquest pla de millora l'hem de respectar, perquè ens ha costat arribar fins aquí. Hem passat d'aquells 500 habitatges a aquests 120 d'ara amb aquest projecte que hi ha. Per tant l'hem de respectar". Efectivament, dies després d'asseure's a la poltrona del poder, van llençar a la paperera sense cap rubor aquesta proposta de consens i participada que dies abans deien que s'havia de respectar (recollida per Decret d'Alcaldia de 25.04.2019 de l'anterior govern), transmetent-nos textualment el Sr. Duch "el projecte és del govern anterior i el nou govern no vol assumir un projecte d'un altre govern amb el que no està d'acord". Però a vostès això no els ruboritza, no? Sra. Ingla, li demanem (a la resta de candidats també, però a vostè especialment vista l'experiència) que a la propera campanya electoral, quan se li formulin preguntes sobre projectes concrets, respongui sense faltar a la veritat per respecte al ciutadà, però també al càrrec al que opten. No fos cas que l'hemeroteca la torni a posar en evidència (tot i que no li suposi cap incomoditat).

Va mostrar molt aviat que no li agrada el diàleg amb els veïns i veïnes, ni que li mostrin el desacord per la seva gestió o que es mobilitzin i es reivindiquin. En el seu dia vam denunciar com va convocar al seu despatx als representats de l'associació per renyar-los, per fer el que qualsevol associació veïnal té l'obligació de fer, és a dir, defensar els interessos dels veïns i les veïnes als qui representa. Encara tenim a la retina la seva sorprenent i vergonyant bronca que ens va fer, tirant-nos en cara l'actuació exigent però respectuosa que es va dur a terme a la sessió constitutiva del consell de barri de Mira-sol (amb el suport de les quatre associacions de veïns i veïnes de Mira-sol) en el que vam llegir un manifest desaprovant l'incompliment de la seva promesa i vam abandonar la reunió. Sembla mentida, però li vam haver de recordar que les associacions no estan per a ser renyades quan posen en evidència l'incompliment de promeses electorals. No, senyora alcaldessa. No estem ni per adular-la, ni per callar quan treballa d'esquena als veïns i veïnes, incomplint les promeses de forma tan descarada. Estem per defensar els interessos del veïnat que representem. Li agradi o no.

Han fet miques la suposada transparència i participació de la que feien bandera abans d'arribar al poder. Tots aquests anys han menystingut la feina que es va fer durant els quatre anys del darrer mandat i que va concloure en un projecte de consens que tenia en compte les necessitats del conjunt del municipi i les de l'entorn més immediat de l'espai pendent de transformació, i que tot l'habitatge que preveia era de protecció oficial (120 habitatges que quatre anys després no poden gaudir famílies de Sant Cugat per la seva inoperància).

Han treballat amb l'Agència Barcelona Regional d'esquenes als veïns i veïnes i amb total opacitat. Durant aquests quatre anys, han estat incapaços de redreçar el rumb emprés amb Can Cabassa, han seguit sense escoltar a la ciutadania, i han imposant el seu criteri. Com diu el refranyer popular, "el nom no fa la cosa", i pel que respecta a la regidoria de Participació, no ha estat més que una paraula bonica però buida de contingut, fet que hauria d'envermellir al partit que s'erigeix com a "defensor de la participació com a motor social", com diuen al seu programa electoral.

Efectivament, pel que fa a Can Cabassa, aquest no ha estat el "govern obert a la ciutadania", en el que la participació havia de ser el centre. Ens hem cansat de repetir que no podien treballar cap endins sense tenir en compte el criteri, les inquietuds i preocupacions de les veïnes i veïns, i no hi ha hagut cap canvi. En definitiva, han governat sense escoltar al ciutadà. Diria més, han governat en contra del ciutadà, aquell al que venien a escoltar (o fer-ho veure) a la darrera campanya electoral.

Ha avançat el mandat i novament d'esquenes a la ciutadania, presentaren el Ragull Centre (un acudit de mal gust d'aquest govern municipal, que preveia la construcció de dos blocs d'11 plantes amb 118 habitatges i 3.500 metres quadrats de superfície comercial). I a manca de sis mesos per finalitzar el mandat, van aparèixer del no res amb el "nou barri de Ca n'Amatller", creant nous conflictes arreu del municipi amb un urbanisme incomprensible.

I quan ja semblava que no podien tenir més idees enginyoses abans d'acabar el mandat, es despengen al mes de febrer amb una modificació puntual a l'àmbit de la Masia de Can Cabassa, que en cap cas respon a les necessitats del districte de Mira-sol, ni te en compte el valor paisatgístic de la Masia de Can Cabassa, una finca del segle XIII, que es troba catalogada i declarada Bé Cultural d'Interès Local.

Novament d'esquenes a la ciutadania, i amb una provada incapacitat de cercar solucions als problemes que el mateix govern ha anat creant durant tot el mandat, acaben els quatre anys de tripartit amb un despropòsit que suposaria fulminar el conjunt de Can Cabassa com a patrimoni que va més enllà de l'edificació existent, i es carrega sense miraments el valor paisatgístic de l'entorn de la masia per ubicar-hi dos grans volums de nova planta, que beneficia principalment als actuals propietaris de la finca, però afecta el patrimoni històric i paisatgístic d'un valor enorme per aquest municipi i que protegeix el planejament vigent. La veritat, difícil d'explicar...

I no contents en treballar d'esquenes als veïns i veïnes, han tractat de desacreditar les reivindicacions de les associacions de Mira-sol, seguint el principi de calúmnia que alguna cosa queda. I és que després de tots aquests processos, seguim tenint molt present encara aquella malèvola afirmació del Sr. Duch (a l'entrevista del 'TOT San Cugat') que respecte als veïns i veïnes de Can Cabassa declarà "m'agradaria que els veïns entenguin que habitatge assequible no vol dir marginal", volen fer entendre que teníem perjudicis, quan és fals (el projecte de consens contemplava només habitatge protegit). I aquest missatge, repetit una vegada i una altra, ha cercat únicament desacreditar de forma bruta a aquesta i d'altres associacions del barri, que només exigeixen configurar els espais en debat, com espais amb habitatge públic, equipaments i zones verdes, però en coherència amb el teixit urbà que els envolta, com no pot ser d'una altra manera, i en coherència també amb l'estructura urbana del municipi (no com a mers instruments per satisfer interessos aliens a les necessitats reals dels veïns i veïnes). No som menys que altres barris.

I en aquest punt hem d'aixecar la veu, doncs no podem permetre que aquest missatge fals i perniciós d'aquest consistori cali com ho ha fet en alguns mitjans locals, en els que fa unes setmanes afirmaven "el veïnat de Can Cabassa torna a oposar-se a fer habitatge públic al barri" o "el veïnat del barri es torna a mobilitzar en contra de l'habitatge públic", quan ni tant sols han tingut l'interès periodístic d'adreçar-se a la presidenta d'aquesta associació per conèixer el criteri de l'associació a la que representa, i per tant dels veïns i veïnes del barri.

Senyora alcaldessa, senyores i senyors del tripartit que han governant aquest municipi els darrers quatre anys: amb el barri de Can Cabassa van començar malament i han acabat pitjor. Reflexionin, recuperin els conceptes de transparència, participació i diàleg, i facin d'ells alguna cosa més que un lema de campanya, doncs si pretenen liderar aquest Ajuntament quatre anys més, no poden fer-ho d'esquenes als veïns i veïnes. I si ho fan, no dubtin que ens hi seguiran trobant, doncs la seva actitud ens ha fet més grans, més forts i més persistents.

MAGALI ROBIN és presidenta de l'Associació de Veïns de Can Cabassa



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.