L'oblit en l'educació artística i la promoció de les arts visuals i plàstiques en els programes electorals


  • Comparteix:

Exterior de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat / Foto: Google Maps

Exterior de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat / Foto: Google Maps

Els centres d'educació artística de Sant Cugat no tenim prou visibilitat ni suport per part dels candidats a les eleccions municipals, ni quan parlen dels equipaments, ni en la promoció dels ensenyaments d'arts i plàstiques i disseny. Com és que no ens esmenten, essent com som fonamentals en l'educació dels nostres infants i joves?

Tant l'Escola d'Art i Disseny com el Taller Triangle són centres municipals, amb vocació de servei públic i oberts a tota la ciutadania. Ens avalen més de 40 anys formant a estudiants en les arts plàstiques i el disseny, donant-los eines per ser persones creatives, compromeses i crítiques amb el seu entorn social i polític.

Tanmateix, a l'EAD Sant Cugat hi ha demanda de places que no podem satisfer perquè l'edifici és petit, i hi ha projectes brillants que es duen a terme que passen desapercebuts perquè no tenen ressò a nivell local. Al seu torn, el Taller Triangle ocupa uns espais al soterrani de la Casa de Cultura que són inadequats, el pressupost que es destina als recursos humans és escàs i els docents fan mans i mànigues per tirar endavant amb les classes.

Mentre el nostre Ajuntament mira cap a un altra banda, el departament d'Educació va engegar el 2019 els projectes d'Innovació educativa araArt que posa en relació docents de primària i secundària amb assessors en arts per tal que aquestes esdevinguin el fil conductor de diferents sabers: les matemàtiques, la llengua, el medi, etc. Una aposta clara a l'educació artística com a eix vertebrador del creixement dels infants i joves. L'EAD és assessora d'un Institut Escola de Castellbisbal. Experiència enriquidora que plantejarem als instituts públics de Sant Cugat més endavant.

Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona, en la conferència inaugural de L'Art a debat (Teatre de la Unió, febrer del 2022) va deixar clar que l'educació artística és el fonament de la nostra societat, que se li ha de donar el màxim relleu i atenció per part dels agents públics i privats.

Quantes i quines pel·lícules, obres de teatre, llibres, exposicions aniran a visitar les persones en un futur si no han rebut una educació artística i estètica de qualitat? Persones que us dediqueu a la política municipal, sigueu sensibles a l'educació artística, doneu suport i parleu dels nostres centres!

EVA VIRGILI és Directora de l'EAD Sant Cugat, membre de la Taula Sectorial de les Arts Plàstiques i Visuals del Consell de Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.