1931: La República arriba a Sant Cugat


  • Comparteix:

La República es va proclamar des de la balconada de l'Ajuntament situat a l'actual Plaça de Sant Pere / Foto: Fons municipal. AMSCV.

La República es va proclamar des de la balconada de l'Ajuntament situat a l'actual Plaça de Sant Pere / Foto: Fons municipal. AMSCV.

El 14 d'abril de 1931 a la tarda arriba al poble la notícia de la proclamació de la República a Barcelona. Els dirigents del Centre Republicà Federal (CRF) de Sant Cugat, partit que representa les expectatives de canvi polític, es posen ràpidament en contacte amb els federals de Sabadell per demanar permís abans de proclamar la República.

Des de Sabadell s'autoritza la formació d'un comitè local amb federals i Manuel Pujol i Pere Pahissa d'Acció Catalana. Aquest comitè acompanyat de molts republicans, i als crits de 'visca la llibertat i visca la República', pren l'Ajuntament i des de la seva balconada proclama la República a Sant Cugat i hissa la bandera tricolor, davant del nombrós públic congregat a la llavors Plaça Major.

Les fàbriques i tallers tanquen i molta gent surt al carrer a celebrar l'esdeveniment. La Generalitat provisional nomena alcalde 'revolucionari' el federal Roc Codó i Serra, que va ser ratificat en el càrrec a les eleccions del 31 de maig.

Edifici des del que es va proclamar la República
Edifici des del que es va proclamar la República/ Foto: Cugat.cat


Informació extreta del llibre 'La República, la guerra civil i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931-1941)' de José F. Mota Muñoz.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.