Lluís Carreras: 'Proposarem Lluís Recoder com a nou president de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix'

L'encara president repassa a Cugat Mèdia els 100 anys de vida de l'entitat


  • Comparteix:

Lluís Carreras, president de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix, als estudis de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Lluís Carreras, president de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix, als estudis de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix celebra enguany 100 anys de vida a la ciutat. Si bé el naixement oficial de l'entitat data del 6 de maig del 1923 amb la constitució de l'Assemblea Local de Sant Cugat del Vallès, la primera llavor ja es va plantar el 1902 amb un grup de ciutadans que ja feien acció humanitària. Durant aquest segle de vida, la Creu Roja ha estat pionera en molts aspectes; des del servei sanitari, les primeres ambulàncies i llocs de socors fins als serveis amb clara vocació social que desenvolupen avui dia. De tot plegat en parlem amb el president de l'entitat, Lluís Carreras, que després de 12 anys al capdavant de la institució, acaba la seva etapa a la presidència, i ha proposat Lluís Recoder, exalcalde de Sant Cugat, com el seu relleu.

ESCOLTA-HO

Enguany se celebren els 100 anys de la Creu Roja a Sant Cugat. Com ha canviat la institució en aquest segle de vida?
Quan la Creu Roja va començar Sant Cugat era una vila amb poc més de 2.000 habitants. Ara ja som gairebé 100.000. La societat ha canviat i la Creu Roja té la capacitat d'adaptar-se als temps com hem demostrat durant els últims anys fent front a la pandèmia i a la guerra a Ucraïna, per exemple.

Ara ho apuntaves, les necessitats de la societat han evolucionat durant les últimes dècades. Quina és la vostra tasca principal avui dia?
Els nostres orígens estan molt lligats a l'àmbit sanitari. La primera ambulància a motor la vam tenir el 1958 i després van arribar els llocs de socors. En definitiva, el que no feia l'administració ho fèiem nosaltres.

Ara ens dediquem molt a l'àmbit social; garantim l'accés als productes bàsics d'alimentació i higiene de moltes persones i famílies amb dificultats. Som una organització humanitària que es dedica a treballar per als més vulnerables i això té una dificultat i a l'hora un premi pels que ens dediquem a això, perquè és una tasca molt agraïda.

Tot això ho feu gràcies als socis i, sobretot, als voluntaris, que són una part vital de la institució.
Som una entitat de voluntariat no amb voluntariat. A Sant Cugat tenim més de 300 voluntaris. Per gestionar-ho tot necessitem tècnics que cobren un sou perquè hi dediquen la jornada laboral.

M'explicaves que sou més de 300 voluntaris i voluntàries. Quants socis teniu actualment?
Vam començar amb 30 socis i ara som gairebé 5.000. Des que soc president hem passat de 1.500 a aquests gairebé 5.000.

Déu-n'hi-do!
Crec que és un indicatiu que fem les coses bé i que la gent confia en nosaltres. La gent saben que fem bona feina i que cuidem els diners que ens donen per fer tasques humanitàries els cuidem fins a l'últim cèntim. Tenim un pressupost d'un milió d'euros i signo totes i cadascuna de les factures que passen per la institució. Fem les coses amb rigor i això la gent ho agraeix.

Seria bo tenir més socis i voluntaris?
Sempre! Aquesta combinació és fantàstica. El voluntari és el que té capacitat de donar temps i el soci el que té capacitat de donar els diners. Molta gent fa les dues coses, com jo. Les necessitats creixen i, per tant, sempre necessitem ajuda. Com més en tinguem millor, perquè podrem ajudar més gent.

Com ha afectat la pandèmia i la inflació als veïns i veïnes de Sant Cugat que requereixen els vostres serveis? Heu experimentat un creixement dels usuaris amb el context socioeconòmic actual?
L'any passat vam atendre 3.101 persones i aquest any ja en portem 1.056. Abans no arribàvem a aquests números d'atenció, les necessitats han crescut. Malauradament creixen, però gràcies als socis i voluntaris els podem atendre.

D'alguna manera, que la gent hagi de recórrer a entitats com la vostra, és perquè el sistema, l'administració, no funciona prou bé, no trobes?
Crec que no, és al revés. Nosaltres treballem amb coordinació amb l'administració. No és que l'administració no els atengui i els hàgim d'atendre nosaltres, tot i que a vegades és així. Sovint venen primer a Creu Roja, però de seguida passen per Serveis Socials i queden en el circuit dels serveis municipals.

Fa dotze anys que ets al capdavant de l'entitat, tot i que en fa més de 20 que estàs vinculat a l'entitat a Sant Cugat, i aviat et prendran el relleu. Quin balanç en fas?
Des del vessant personal sempre dic que el més beneficiat de fer una activitat de voluntariat és el mateix voluntari. Fer el bé als altres et fa bé a tu. Invertir el teu temps a ajudar als altres és molt bo i convido els lectors a venir, que els hi trobarem un encaix. Des de dins, he tingut la sort de treballar amb un equip humà boníssim. La Creu Roja té esperit de família.

De cara enfora, el més espectacular ha estat veure el que han aconseguit fer els nostres voluntaris durant la pandèmia. Ni nosaltres mateixos ens ho crèiem. Van venir milers de joves a donar un cop de mà. D'altra banda, durant la guerra a Ucraïna també hem tingut la capacitat d'acollir milers de persones. Això també ha estat gràcies a l'eficiència de l'administració. Ens hem posat les piles en una situació humanitària com aquesta que ens fa sentir orgullosos.

Quins reptes immediats té al davant l'entitat?
Si no passa res de nou, ens dedicarem al sector social. Donar suport a les persones grans que viuen soles, que cada cop són més, ajudar la gent a trobar feina, donar eines per frenar el canvi climàtic... També continuarem enfocats en la salut: continuarem conscienciant la gent quan arriben onades de fred o de calor... I caldrà invertir molt en tecnologia, que va ser un factor clau que ens va permetre actuar durant la pandèmia.

Com serà deixar de ser el president de Creu Roja després de tants anys? Continuaràs vinculat a l'entitat?
I tant! No deixaré la casa, forma part de la meva vida. M'ha configurat com a persona i no sabria viure sense fer aquesta tasca.

De fet, deixaré la presidència del comitè de Sant Cugat, però em van designar com a representant al comitè provincial, on soc vicepresident i sembla que repetiré en aquest càrrec. A més, també formo part del comitè autonòmic i cada quatre anys vaig a l'assemblea general. També tinc un encàrrec molt especial de la presidència de la Cruz Roja Española, soc patró de la Fundació La Caixa per designació de la institució, ocupo un dels quinze seients.

Saben qui serà el pròxim president o presidenta de la secció local de la Creu Roja?
Justament estem en procés electoral i el comitè proposarà en Lluís Recoder, que segur que ho farà molt bé. Tinc tanta confiança en ell que acostumo a dir que després de tants anys el millor que he fet a la Creu Roja és marxar i deixar-lo a ell. Li agraeixo moltíssim, perquè ser president de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix suposa dedicar-hi molt temps.

Teniu data per aquest relleu?
No sé el dia, però calculo que serà al juny.








  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.