Tramat de paraules (Sargit)


  • Comparteix:

Dins la programació del Festival de Poesia ha arribat al Teatre de la Unió aquest 'Sargit' de paraules i moviment que ha aportat com a directora l'Imma Colomer. Aquest espectacle es va presentar la tardor del 2007 dins el projecte VACA, una associació de dones vinculades a les arts escèniques que dona cabuda a projectes de creació de dones amb un punt d'investigació i d'aprofundiment fugint dels camins trillats de la pura exhibició comercial.

'Sargit' s'adiu de ple a l'ideari de les 'vaques'. Varem poder escoltar a la Unió un ventall de poesies de 21 poetes (dones) i 14 poetes (homes), molt per sobre de la paritat del políticament correcte, que defensaven dalt de l'escenari deu dones ajudades per deu cadires (disseny Òscar Tusquets) que servien per alguna cosa més que per a posar-hi les natges.

Un espectacle d'estètica minimalista barreja de moviments corals pautats i moviment lliure de cossos individuals en una aproximació, en molts moments, a la dansa jazz. Un espectacle que porta el segell dinàmic i vitalista de la Colomer que juga a resituar l'acció (dones i cadires a l'espai) en cada poema o grup de poemes.

Cada poema és interpretat com un tot, com un petit espectacle en si mateix. Aquesta concepció única de cada poesia permet encabir-hi poetes d'èpoques, estils o situacions geogràfiques diferents, així a l'espectacle conviuen les paraules de la M. Mercè Marçal amb les de Gloria Fuertes, Sagarra amb Papasseit, i Mario Benedetti amb Dulce Maria Loynaz. Això juntament amb el fet que les poesies són dites en castellà i català confegeix al muntatge un aspecte de mestissatge.

La paraula és dita amb vocació entenedora, gairebé pedagògica, fugint de les recitacions i cantarelles a l'ús típiques dels rapsodes de poesia. Tot l'espectacle en un exercici de metallenguatge, s'interroga sobre el fet mateix de la poesia: què és un poema? com és diu un poema?. Exemples il·lustratius son els divertits poemes-fòrum del 'Jo em donaria a qui amb volgués' del Palau i Fabre o la sàtira de Desclot 'Forner de Vallfogona'. El 'Poema ortogràfic' de la Glòria Bosch, declaració d'amor davant notari amb elements de puntuació (parèntesis, punts i comes) és il·lustratiu d'aquest
bussejar dins el propi llenguatge.

Les deu intèrprets -en aquest seguit de poemes que parlen dels temes universals de sempre: l'amor, la vida i la mort, aconsegueixen un espectacle equilibrat en la veu i harmònic en el gest i ens fan entrar en un clima propici per a desvetllar-nos l'enigma dels versos i transmetre'ns els espais en blanc i els silencis a través de codis gestuals i de veu.

FITXA TÈCNICA


SARGIT

Intèrprets: Carla Carissimi, Montse Català, Marta Colomer, Rosi Díaz, Montse G. Sagués, Gemma Julià, Filomena Martorell, Teresa Méndez, Rosa Nicolàs, Mercè Pau

Disseny de llums: Jordi Pérez

Direcció: Imma Colomer



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.