Formoses Mixtures (Teatre i Poesia. Homenatge a Feliu Formosa)


  • Comparteix:

Aquest dissabte, el Teatre Auditori va viure un dels punts àlgids del Festival de Poesia d'enguany, en acollir per primera vegada una nit que conjumina Teatre i Poesia, un cop traslladada definitivament la tradicional mostra de poesia, a càrrec dels propis autors, al barri de Coll Favà. La veritat és que la conjunció d'aquests dos elements no podia recaure en una personalitat més encertada, com és el cas del poeta d'honor d'enguany Feliu Formosa: home de teatre en les múltiples facetes de traductor, en especial de l'alemany, actor, director i pedagog, poeta intimista i lluitador pel país i per les llibertats en els moments de la dictadura a través del teatre com a eina de canvi social.

Oriol Broggi ha volgut reflectir sobre l'escenari la personalitat polièdrica del mestre mitjançant un espectacle fet de mixtures: poesies, fragments de traduccions com la de l'Oncle Vània o poemes de Trakl (aquest poeta alemany li propicia un text teòric sobre l'ofici de traduir), una reflexió sobre el joc del teatre, i tres poemes dedicats a sengles amics seus també poetes (Agustí Bartra, Joan Vinyoli i Gabriel Ferrater). I un retrat del Feliu realitzat l'any 71 per la Montserrat Roig, que semblava acabat de fer per a l'ocasió. El director fa servir elements dispersos també com a recurs estètic: música gravada, música en directe a càrrec de Marc Serra (guitarra acústica) que funciona com una mena de fil musical, i l'aparició del Grup instrumental Cabo San Roque (acordió, guitarra elèctrica, berra i bateria), marcant primer un crescendo de l'espectacle amb l'esclat final de les veus en alternança dels tres actors.

Els tres 'Felius' estan esplèndids en els respectius estils, diferents i conjuminats alhora. Berlanga empeltat, fins i tot físicament, de la personalitat del poeta, recita amb el 'savoir faire' i sentiment habitual amb una veu timbrada i càlida. Banacolocha diu amb la seguretat i projecció de tants anys de professió. Xavier Ripoll ho fa en un estil més impulsiu, de jovenesa.

Un espai minimalista amb quatre bastiments amb portes blanques, el to cru del vestuari i una il·luminació austera propicien un clímax intimista i relaxat, només trencat pel color de dues teles (groga i taronja) que el continu moviment dels actors va resituant entre les portes, creant una atmosfera summament poètica.

El propi Feliu es presta al seu homenatge en una aparició progressiva, primer amb la seva veu gravada en la reflexió sobre Shakespeare a propòsit de Bertolt Brecht, després amb la seva presència física, i finalment recitant en viu alguns dels seus poemes. Un espectacle elegant i harmònic, que és un merescut regal al poeta homenatjat i a la sensibilitat del públic assistent.


FITXA TÈCNICA

TEATRE I POESIA
ESPECTACLE D'HOMENATGE A FELIU FORMOSA

Intèrprets: Jordi Banacolocha, Joan Berlanga, Xavier Ripoll, Marc Serra (guitarra acústica) i Cabo San Roque (conjunt musical)

Il·luminació: Guillem Gelabert, Pep Barcons i Raul García. Construcció escenografia: Taller d'Escenografia Sant Cugat. Producció: Laperla29. Producció executiva: Blanca Arderiu. Direcció de producció: Bet Orfila. Coordinació de producció: Marc Urquizu.

Direcció i espai: Oriol Broggi



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.