Picada d'ullet als actors aficionats (Càsting)


  • Comparteix:

En un mes i escaig torno a fer una crítica de l'obra 'Càsting' de Roger Justafré. La primera es referia a la posada en escena que en va fer el Grup de Teatre Espiral de Valldoreix, la d'ara al muntatge que Fila Zero ha representat durant dos caps de setmana al Teatre de la Unió.

Penso que aquesta coincidència no és absolutament fortuïta, ja que aquesta obra apart de la qualitat de comèdia lleugera, ben construïda, amb cinc personatges de lluïment, és un homenatge ple de tendresa als actors aficionats. La trama agafa com a punt de partida dos actors ja madurets que no han aconseguit la tan desitjada fama i que es coneixen en un càsting per a representar un musical. Aquest punt de partida derivarà en una sèrie d'embolics sentimentals entre l'actor, la germana de l'actriu, el fill de la germana de l'actriu, i la novia del fill de la germana de l'actriu, en una comèdia de situació que en realitat és una metàfora sobre la vida i les múltiples proves que ens depara (i de les moltes situacions de les quals no ens en sortim!) i sobre l'autoengany, exemplificat en el personatge de la Magda.

L'obra llença un dard enverinat cap els directors d'avantguarda, amb constants al·lusions al món del teatre, exemplificades en el 'càsting del director lituà' que passa de transgressió en transgressió, des de donar el Manelic de 'Terra baixa' a una dona, fins a fer-ho a un simi per acabar fent-ne una pel·lícula. I traspua un missatge d'amor cap els actors aficionats quan la Magda, a les acaballes de l'obra, truca a un tal Rafel (Roger?), un vell-nou dramaturg que escriurà una obra de teatre (Càsting?) pels dos frustrats actors protagonistes.

Pere Royo, actor notable, signa aquest segon treball de direcció (li havíem vist el treball de 'La veritable història del Joan i la Marieta'). Ajudat per l'escenografia de Santi Salido situa en diferents ubicacions els quatre espais que demana l'obra. L'escenari apareix dividit en dos espais que simulen, a l'esquerra de l'espectador la casa de Max, i a la dreta l'apartament de Magda i el seu fill Ben. Quan baixa el teló tenim entre cortines il·luminat per un canó, l'espai on representa que fan el càsting els actors. Per últim a peu pla, i al mateix nivell que els espectadors situa el bar del teatre, amb una visió pràcticament nul·la d'aquestes escenes, fet que mostra una manca de 'picardia escènica' i més si tenim en compte que a banda i banda del patí de butaques hi ha uns magnífics balcons alçats que podrien escenificar l'espai del bar. Això i la falta de ritme en els canvis denoten, encara, un director novell.

Els actors estan força convincents en els personatges que interpreten destacant la veterana Montserrat Maranges (Actriu) i Llorenç Serrahima (Andreu) en els personatges protagonistes. Els segueixen amb un bon nivell Josep Bisbal (Ben), Maria Rigol (Magda) i Dolors Comaposada (Magda). Tina Labrador i M. Carmen Latorre compleixen amb dos papers purament anecdòtics.

Enguany Fila Zero acompleix 20 anys des d'aquell llunyà juny del 1988 en que Joan Llamas, Maribel Valls i un grup d'actors i actrius de la ciutat varen fundar aquesta companyia en un primer espectacle de carrer a la Plaça de Barcelona, que culminaria l'any 1993 amb l'encàrrec a la Companyia de la inauguració del Teatre Auditori amb 'Històries de Sant Cugat'. Després el grup ha anat passant per una mena de fases de refundació amb espectacles de qualitat oscil·lant. La línia apuntada en aquest 'Càsting' és modesta, però ascendent.

FITXA TÈCNICA

CÀSTING
de Roger Justafré

Intèrprets: Montserrat Maranges (Actriu), Llorenç Serrahima (Andreu), Josep Bisbal (Ben), Maria Rigol (Eva), Dolors Comaposada (Magda), M. Carmen Latorre (Càsting 1), Tina Labrador (Càsting 2). Laila Reyes (Piano).

Escenografia: Santi Salido. Perruqueria: Montserrat Maranges. Maquillatge: Eulàlia Castanyer. Vestuari: Sofia Maseda. Utilleria: Maria Fernández/Margarita Martin Ajudants de direcció: Tina Labrador/M. Carmen Latorre. So i llums: Bernat Llunell.

Direcció: Pere Royo

Companyia: Fila Zero



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.