Sanitat pública o privada.... O les dues?


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 18/mai/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Vivim darrerament una excitació ambiental en referència al model sanitari que és molt passional i poc racional, agreujat per la crisi econòmica. El debat sobre el model sanitari és massa seriós per utilitzar-lo per desgastar l'adversari polític fent demagògia barata.

En tot cas, històricament, la societat civil catalana va haver de desenvolupar mutualitats i sistemes d'assegurances que poguessin oferir assistència sanitària quan l'Estat espanyol no tenia cap política al respecte. Franco va crear la seguretat social, pensada com una sanitat per als obrers i dirigida amb criteris absolutament centralistes i funcionarials, i, malgrat significar un pas endavant, va heretar totes les misèries pròpies d'una estructura estatal totalitària.

Aquesta és la sanitat pública estatal que va heretar la Generalitat en arribar la democràcia. Al llarg d'aquests anys, els governs catalans, de diversos colors polítics, han aplicat solucions imaginatives que permetessin una assistència sanitària de qualitat, utilitzant de la millor manera possible els dispositius sanitaris propis i aliens. Integrant-hi hospitals municipals, fent concerts amb entitats privades, religioses o no, i coexistint amb les assegurances de salut privades que molts ciutadans tenen per complementar l'oferta pública.

Donar cobertura sanitària al màxim de ciutadans d'un país és un repte immens per a qualsevol societat per rica que sigui, per això totes les campanyes de desprestigi contra la Generalitat, acusant-la de voler posar la sanitat en mans privades, al meu entendre, estan causades per la ignorància, el populisme barat o la mala fe. El repte és immens, però la qualitat de la sanitat, indefectiblement passa per l'augment de la despesa i l'eficiència en la gestió, aquest és el debat, i no si tota la sanitat ha de passar a mans públiques o privades.

Probablement el model mixt que tenim ha tingut uns resultats prou acceptables en termes d'assistència, docència i recerca, que són els tres pilars de la sanitat d'un país avançat.

LLUÍS MONT és cardiòleg.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.