El Ball de Bastons, al detall

La Coordinadora de Cultura Popular repassa la salut actual del ball al 'Sant Cugat a fons'


  • Comparteix:

El Ball de Bastons gaudeix d'una bona salut a Catalunya i també a Sant Cugat. Una dansa que ha anat creixent des que es va començar a recuperar extensament a partir dels anys 70 i ara mateix el nombre de colles al país s'acosta al centenar. La Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional de Sant Cugat ha repassat al detall l'estat actual d'aquesta representació al nostre país de la mà del president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Adrià Ortiz, al 'Sant Cugat a fons'.

El Ball de Bastons ha patit, com totes les representacions de la cultura popular, un cop important amb la crisi del coronavirus. L'estiu, amb les festes majors, es viurà de manera diferent i els balladors hauran de guardar els bastons fins, de moment, la tardor. Una dansa, això sí, que viu 'anys de bonança', com ha explicat Ortiz, i que cada any reuneix a la trobada nacional més de 2.000 balladors. El total de persones que participen de la dansa, però, és força més elevat ja que també ha fet forat a escoles i instituts i a les colles infantils. A Sant Cugat, per exemple, se superen el centenar d'infants.

Ortiz es troba ara immers en un estudi per determinar exactament aquesta xifra de balladors al país d'una dansa que es va començar a recuperar als anys 70 però que va ser a partir dels 90, primera dècada dels 2000 quan va començar a proliferar arreu de Catalunya. Un creixement que també va anar lligat, com en moltes expressions de cultura popular, com els castellers, a la incorporació de la dona al ball, que al principi era exclusivament masculí. El Ball de Bastons, però, no és patrimoni exclusiu de Catalunya i es poden trobar representacions similars a llocs tan distants com Austràlia, el Nepal, Irlanda o l'Índia.

La membre de la Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional de Sant Cugat Eva Tataret ha explicat que aquest ball, que a Sant Cugat es fa amb bastons curts i gruixuts, té moltes variants que el fan únic i singular a cadascuna de les colles. Ritmes, música i estils varien i les trobades bastoneres permeten veure balls ben diferents i que es tracta d'una activitat on hi pot participar tothom, petits i grans. Una universalitat que es pot veure als Bastoners de Sant Cugat, on ja es pot ser bastoner des dels tres anys.




Adrià Ortiz

Són anys de bonança. La família bastonera està creixent. Ara estem aturats però cada vegada tenim més força.

Eva Tataret

La incorporació de la dona ha fet que el ventall sigui molt transversal. El Ball de Bastons és una mostra on hi cap tothom.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.