'Cambres Singulars', un cicle per 'trencar la imatge distant i freda' de la clàssica

El cicle, organitzat per Joventuts Musicals, porta aquest diumenge el violoncel de Pau Codina a Can Quitèria


  • Comparteix:

Júlia Olivés, responsable de projectes de les Joventuts Musicals / Foto: Cugat Mèdia

Júlia Olivés, responsable de projectes de les Joventuts Musicals / Foto: Cugat Mèdia

Joventuts Musicals de Sant Cugat és una entitat creada l'any 2001 amb l'objectiu de potenciar la difusió, la promoció i l'ensenyament de la música clàssica entre els joves. És un espai on els estudiants poden començar a experimentar en nous projectes, com el cicle de concerts 'Aprenents' o el concurs 'Pugem a l'escenari', que tornaran aquest 2023 després de l'aturada per la pandèmia. Recentment, es va incorporar una tercera iniciativa que organitza l'entitat, el cicle de concerts 'Cambres Singulars', que finalitza a finals de febrer.

ESCOLTA-HO

L'associació Joventuts Musicals va quedar mig aturada per la pandèmia, però ara, amb la represa de l'activitat, volen tornar a oferir una programació engrescadora per a tots els públics. El novembre va començar la segona edició del 'Cambres Singulars', enfocat a convidar joves músics que ja es troben dins del circuit professional. La temporada ha comptat amb artistes com el Quartet Vivancos o la flautista santcugatenca Elisabeth Franch, solista reconeguda internacionalment.

Aquest diumenge, el prestigiós violoncel·lista Pau Codina tocarà a Can Quitèria. "Serà un concert molt gustós i acollidor", ha assegurat al programa 'Entitats' de Cugat Mèdia la responsable de projectes de les Joventuts Musicals, Júlia Olivés. La temporada acabarà el diumenge 26 de febrer amb el concert de Blooming Duo, que exploren la "singularitat" entre l'arpa i la marimba, "una proposta molt divertida i fantàstica per tancar el cicle". L'actuació tindrà lloc a l'OAC (Oficina d'Atenció al Ciutadà) de l'ajuntament, un lloc poc habitual. "El cicle s'anomena Cambres Singulars, entre altres coses pels espais on es fan els concerts, es busca que l'espai també sigui un atractiu per assistir al concert", ha dit Olivés.

L'Ajuntament és el promotor principal del cicle, però Joventuts Musicals col·labora amb la proposta dels músics convidats. "Des d'un inici volíem que els concerts fossin propers, per trencar una mica amb la imatge distant i freda dels concerts de música clàssica". Alhora, la majora dels músics responen molt bé, ja que "els hi agrada poder participar en projectes on poden interactuar amb els assistents", ha afegit.

Altres iniciatives

El cicle 'Aprenents' és una de les altres propostes que llença Joventuts Musicals. "Volíem renovar-nos i crear una cadena d'aprenentatge". El projecte està destinat als estudiants de música del conservatori de Sant Cugat. Al llarg de quatre diumenges de primavera, a l'Aula Magna del Conservatori de la ciutat, alumnes de grau superior i grau mig intercanviaran coneixements i experiències.

El concurs 'Pugem a l'escenari' forma part del desig de l'entitat de formar, acollir, orientar i promocionar a joves talents d'arreu del país. Està enfocat a infants de 12 a 16 anys, que hi poden participar en solitari o acompanyats al piano per una persona no concursant.

Tot i ser un projecte en format concurs, té poca voluntat competitiva. El seu objectiu és més formatiu; de fet, el premi del guanyador és una 'masterclass'. "Volíem fer una mena de crida per a joves estudiants i perquè a la vegada coneguessin l'entitat i animar-los a formar part", ha afegit Olivés.

Després d'una primera fase de preselecció, a partir de vídeos enviats, els 10 concursants seleccionats hauran de superar una fase semifinal que se celebrarà a les xarxes, amb vídeos de qualitat professional enregistrats per Pleniluni Musical, a Sant Cugat. Posteriorment, i ja de forma presencial, se celebrarà el recital de concurs amb els cinc intèrprets finalistes. Ara mateix la darrera edició del concurs es troba en la fase final. Així doncs, el mes de març està previst fer un concert amb els músics seleccionats.


Júlia Olivés

Ja que l'ajuntament proposava uns espais propers i recollits, més aviat amb aforaments petits, volíem que els concerts fossin una cosa propera, trencant una mica amb aquesta idea de l'escenari distant i del públic amb una aura freda.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.