Barcelona recupera els camins rals que connectaven amb el mercat de Sant Cugat

El barri de Gràcia ha instal·lat tres pilones per rememorar les vies que tenien protecció reial


  • Comparteix:

Un dels pilars que assenyalen els camins rals al barri de Gràcia / Foto: Ajuntament de Barcelona

Un dels pilars que assenyalen els camins rals al barri de Gràcia / Foto: Ajuntament de Barcelona

Sant Cugat i Barcelona restableixen de manera simbòlica els antics camins rals, també coneguts com a camins reials, que connectaven les poblacions amb els mercats. Els recorreguts, utilitzats durant l'edat mitjana i moderna, estaven sota la protecció de la corona per tal de garantir la seguretat a qui hi passava per transportar mercaderies.

La iniciativa per la recuperació històrica va ser escollida pels veïns del barri en els pressupostos participatius. El projecte, d'un cost de 50.000 euros, ha desenvolupat tot un estudi d'investigació que ha culminat amb la instal·lació de les tres senyalitzacions, col·locades en llocs representatius de les vies. La informació obtinguda, com per exemple la finalitat de cada camí, es pot consultar al web del districte.

L'antiga xarxa de camins es va constituir per unir totes aquelles poblacions que comptaven amb un mercat, d'aquesta manera es facilitava el trànsit de mercaderies i d'usuaris. En ser propietat de la corona, eren recorreguts segurs, ja que disposaven de protecció reial. De les diverses vies organitzades, 12 passaven pel districte de Gràcia i avui en dia encara es conserven alguns. Entre ells, el que connectava Gràcia i Sant Cugat, que gràcies a les senyalitzacions, els dos punts tornen a estar connectats com antigament.

El camí a Sant Cugat

El traçat dibuixat que es pot observar al mapa marca el possible camí romà que unia les dues poblacions. La via, que se separa des de la riera de Vallcarca, apareix en tota la cartografia analitzada com 'el camino viejo a Sant Cugat', 'camino de Collcerola' o 'camino de Terrassa'. Alguns autors l'identifiquen com un camí més ramader, però d'altres l'identifiquen com 'l'antic camí a Sant Cugat'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.