El Teatre-Auditori celebra 30 anys posant el focus en els reptes de futur

Cugat Mèdia organitza una tertúlia especial amb personalitats històriques de l'equipament per commemorar-ne la inauguració


Temes relacionats

Les tres dècades del Teatre-Auditori, a l'espai de cultura de Ràdio Sant Cugat (25/set/23)

Els comuns demanen explicacions a l'Ajuntament per l'elecció de la nova direcció del Teatre-Auditori (19/set/23)

El programa 'Escenari Secret' passarà per Sant Cugat per celebrar el 30è aniversari del Teatre-Auditori (30/ago/23)


  • Comparteix:

Diverses personalitats vinculades al Teatre-Auditori han visitat els estudis de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Diverses personalitats vinculades al Teatre-Auditori han visitat els estudis de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

El 25 de setembre de 1993 s'aixecava el teló, per primera vegada, del Teatre-Auditori Sant Cugat. Aquella tarda, més de 200 persones es van citar a l'escenari principal del recinte per estrenar un equipament que, 30 anys després, s'ha convertit en una icona històrica de la ciutat. Aquest dilluns el Teatre-Auditori fa anys i, per celebrar-ho, Cugat Mèdia ha organitzat una tertúlia especial amb personalitats històriques del passat, present i futur del que és, des de fa dècades, un dels epicentres culturals de Sant Cugat. Amb una història que ja és als llibres, però també amb reptes de futur per potenciar, com el talent emergent local.

ESCOLTA-HO

L'equipament cultural santcugatenc fa anys aquest dilluns i, per consegüent, també fa anys un poble que va esdevenir ciutat tot posant en escena un complex cultural que ha estat seu de festivals, certàmens i representacions teatrals. Dos mesos després de la presentació del Teatre-Auditori, es va celebrar la inauguració 'oficial' amb l'assistència del llavors president de la Generalitat Jordi Pujol i l'actuació de la soprano Victória de los Ángeles i Albert Guinovart.

La celebració del 30è aniversari va començar a principis de juliol amb la presentació d'una temporada especial que oferirà 39 espectacles i 41 funcions del 16 de setembre al 28 de gener de 2024. Una programació amb entrades gratuïtes o de baix cost que torna a apostar per la combinació de gèneres per arribar a més públics i que també contempla els concerts del festival Petits Camaleons.

Així, els santcugatencs podran gaudir, durant aquesta temporada especial, d'11 espectacles de teatre, quatre de música amplificada, cinc concerts de música clàssica, dues òperes, quatre espectacles de dansa, tres de poesia, tres d'humor, un de circ i cinc familiars.

Què va passar el 25 de setembre de 1993?

El 25 de setembre de 1993 es va posar en marxa, de forma oficial, el Teatre-Auditori Sant Cugat. El projecte va ser estrenat per l'antic alcalde del municipi Joan Aymerich i va comptar amb una representació teatral a càrrec de Dolors Vilarasau que va omplir de gom a gom l'espai santcugatenc. "La clau d'aquell vespre la va tenir Dolors Vilarasau", apunta el director artístic de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat, Josep Ferré. Ferré ha estat involucrat en el projecte del Teatre-Auditori des de les beceroles, i considera que l'obra 'Històries de Sant Cugat' de Vilarasau va ser un element clau per engrescar els assistents, molts dels quals eren personalitats d'arreu de Catalunya.

El dia que es va estrenar el Teatre-Auditori, la flautista santcugatenca de trajectòria internacional Patrícia de No tenia 19 anys, estava acabant els seus estudis de flauta i havia de marxar a Ginebra per continuar desenvolupant la seva carrera. "Amb el teatre es va produir un canvi de paradigma. Anava a altres teatres del món i al·lucinava perquè el de Sant Cugat no tenia res a envejar", recorda.

El col·laborador i presentador del 'Molta Comèdia' de Ràdio Sant Cugat, Eduard Jener, apunta que el Teatre-Auditori "neix en un context que li permet convertir-se en l'epicentre de la ciutat". "A partir d'aquest espai neix tot. Ara bé, l'error va ser la falta de posada en escena de la 'Sala B', un espai secundari que hauria d'haver servit per acollir espectacles d'entitats més amateurs", recorda Jener, que ha vist més de 1.400 espectacles al teatre santcugatenc.

Qui també va viure l'estrena del Teatre-Auditori va ser l'actual directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBC), Àngels Solé, que, en aquell moment era regidora de Cultura de Sant Cugat. "El que més em va agradar va ser la visió d'una ciutat que volia créixer culturalment amb identitat pròpia. I tenir visió també és anticipar-te, i Sant Cugat es va saber anticipar".

La tertúlia també ha servit per valorar els reptes de futur de l'espai cultural. A paraules de Ferré, l'objectiu principal ha de ser "fer de trampolí del talent que generen les entitats locals". "A vegades no cal exhibir tant. És més important projectar el talent de casa", ha recordat. "El que queda clar és que la cultura no genera rèdit econòmic a curt termini, però sí que aporta un valor humà incalculable", ha conclòs Patrícia de No.

L'espectacle 'Bona Gent' de Quim Masferrer posarà punt final a cinc dies de celebració, del 20 al 25 de setembre. Uns dies de festa que han inclòs obres de teatre com 'Júnior', de Joel Joan i Héctor Claramunt amb Joan Pera com a protagonista, concerts com el de Pau Vallvé, acrobàcies, titelles i altres sorpreses.

EN AQUEST ENLLAÇ POTS CONSULTAR LA PROGRAMACIÓ ESPECIAL DEL 30È ANIVERSARI I TAMBÉ DE LA TEMPORADA

Mira aquí el reportatge del 25è aniversari del Teatre-Auditori




Josep Ferré

Cal fer una reflexió sobre l'explotació del talent. És millor potenciar la feina de casa que exhibir talent d'arreu pagant més diners.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.