Emma Vilarasau i Jordi Bosch, millor actriu i actor als Premis Butaca per 'Tots eren fills meus'

Els santcugatencs han estat premiats amb dues de les principals estatuetes de la nit del teatre català


  • Comparteix:

Emma Vilarasau i Jordi Bosch a la gala dels Premis Butaca / Foto: ACN

Emma Vilarasau i Jordi Bosch a la gala dels Premis Butaca / Foto: ACN

Els santcugatencs Emma Vilarasau i Jordi Bosch han estat dos dels grans guardonats als Premis Butaca de teatre. Vilarasau ha obtingut l'estatueta a la millor actriu i Bosch al millor actor pel seu paper a l'obra 'Tots eren fills meus', que ha estat escollit millor muntatge teatral. No han estat els únics premis de la creació, Quim Àvila ha estat reconegut com a millor actor de repartiment i Alejandro Andújar s'ha endut el butaca a la millor escenografia. L'altre gran guanyador de la nit ha estat 'L'alegria que passa', el musical de Dagoll Dagom, que també s'ha endut cinc premis. El muntatge s'ha endut les distincions a millor musical, millor actriu de musical per a Àngels Gonyalons, millor actor de musical per a Eloi Gómez -també premiat per 'Golfus de Roma'-, millor espai sonor per a Jordi Ballvé i millor composició musical per a Andreu Gallén.

El pavelló d'esports de Premià de Mar ha estat l'escenari de la gran nit del teatre català amb el lliurament dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya, que arriben a la seva 29 edició reconeixent el talent teatral en 24 categories.

'Tots eren fills meus' -que partia amb onze nominacions-, 'Golfus de Roma' -que en tenia vuit- i 'Odissea' -amb cinc-, favorits en les disciplines de teatre, musical i dansa, han fet bons els pronòstics i han protagonitzat el rànquing de la nit. El director de 'Tots eren fills meus', David Selvas, ha destacat el pes que ha tingut l'opinió del públic: "La gent ens veia al sortir i ens deia: 'Ha tornat el Lliure'", ha destacat en el seu discurs quan ha recollit el guardó.

Els santcugatencs Emma Vilarasau i Jordi Bosch s'han dedicat un agraïment creuat a l'hora de rebre el premi. "L'Emma no parava d'insistir-me en què havíem de dur el text de l'obra al teatre", ha destacat Bosch: "És molt tossuda, ella tenia molt clar que s'havia de fer".

Per la seva banda, Vilarasau ha destacat el fons del text, dedicat a totes les mares "que es troben en una guerra" i la pateixen: "Les d'ara a Palestina, les d'Ucraïna, i abans les del Líban, Afganistan, Vietnam i tantes altres", ha recordat.

Anna Rosa Cisquella ha estat l'encarregada d'agrair el premi per a 'L'alegria que passa' com a directora de Dagoll Dagom, destacant que s'ha recuperat l'esperit creatiu i destacant el pes d'un premi com aquest. "Fa molta il·lusió, perquè penses que no marxes d'una manera fatal, la gent encara reconeix el teu mèrit", ha destacat.

A més de 'L'alegria que passa', els responsables de la producció 'Dirrrty Boys' no han parat de pujar a l'escenari a recollir premis, malgrat que totes dues partien amb menys nominacions. De fet, l'obra del Teatre Akadèmia, de Gerard Guix i dirigida per Àgata Casanovas, s'ha endut el guardó al millor espectacle de petit format, al millor actor revelació per a Martí Cordero, al millor disseny de llums per a Paula Costas i al millor text.

'Golfus de Roma' ha aconseguit tres distincions. A banda del butaca al millor actor de musical a Eloi Gómez, el muntatge dirigit per Daniel Anglès ha aconseguit també el butaca al millor vestuari per a Montse Amenós i el butaca a la millor caracterització per a Núria Llunell.

Pel que fa a l'espectacle de dansa 'Odissea', coproducció del Mercat de les Flors i de Teatros del Canal, ha obtingut el butaca al millor espectacle de dansa, el butaca a la millor coreografia per a Maria Rovira: "És una obra que ens fa pensar en tot allò que està passant al nostre voltant", he detallat en rebre el guardó. El butaca a la millor interpretació femenina de dansa per a Ariadna Jordan.

També han estat premiades les obres 'Momo', de la Companyia Anna Roca, butaca al millor espectacle familiar; 'Amèrica', de Sergi Pompermayer amb direcció de Júlio Manrique, butaca a la millor actriu de repartiment per a Mireia Aixalà, i 'Cowards', espectacle de dansa escrit, dirigit i interpretat per Àngel Duran -al costat de Yeinner Chicas- que ha estat distingit amb el butaca a la millor interpretació masculina de dansa per al mateix Duran.

Pallassos sense fronteres, Butaca Honorífica Anna Lizaran
Qui ja sabia segur que tenia premi aquest dilluns al vespre ha estat l'organització Pallassos sense fronteres, per la seva trajectòria de tres dècades centrats en una causa solidària a nivell mundial. En recollir el guardó, el seu president, el pallasso Jaume Mateu Bullich -conegut com a Tortell Poltrona-, ha assegurat que el premi reconeix la feina que fan "en un entorn on habitualment no hi ha butaques".

Ho ha fet amb un paper a la mà, el compte de bizum per a rebre ajudes i ajudar en la despesa econòmica que suposa la feina que fan per dur la rialla en zones de conflicte o espais desfavorits. "Ara tinc ganes d'anar a Armènia, on van fotre 150.000 persones deixades en una muntanya", ha dit el 'clown', que ha tingut un recordatori per la data en què es celebraven els premis, un 20 de novembre, el dia en que va morir el dictador Francisco Franco.

La gala ha acabat amb la tradicional fotografia damunt l'escenari amb tots els premiats amb els guardons alçats.





Jordi Bosch

M'agradaria molt dedicar-lo a l'Emma. És molt tossuda i va tenir clar des de fa molt temps que aquesta obra s'havia de fer. Insistia que jo havia de fer de Keller. Amb la seva persistència va aconseguir fer-lo i que jo fes de Keller. Li estic molt agraït i li dedico aquest premi.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.