El mosaic restaurat del Paga-li Joan s'instal·larà a La Unió

L'obra es va retirar el 2010 de la façana de l'antiga seu de l'Esbart


  • Comparteix:

Moment en què s'ha mostrat el mosaic restaurat / Foto: Cugat Mèdia

Moment en què s'ha mostrat el mosaic restaurat / Foto: Cugat Mèdia

El mosaic del Paga-li Joan, realitzat entre 1936 i 1937 per l'artista Lluís Pallarès ja està restaurat i aviat s'exposarà permanentment al pati de La Unió. L'obra es va retirar el 2010 de la façana de l'antiga seu de l'Esbart, al carrer de Sant Medir, i fa un any el govern va encarregar restaurar-lo. Els treballs han anat a càrrec de la restauradora Gisela Bosom, de l'empresa ProArtis, i s'han dut a terme al taller del Teatre-Auditori amb un pressupost de 18.000 euros. L'obra s'ha presentat aquest divendres al Claustró del Monestir, en un acte que ha acabat amb una ballada del Paga-li Joan.




La restauració ha consistit a separar el mosaic del seu suport de ciment portland, per després consolidar-lo i fer la reintegració material i cromàtica necessària. Ara, s'ha fixat en un suport lleuger que facilita la conservació i, si cal, futurs trasllats.

La història del mosaic

El mosaic representa una parella de balladors vestits de manera tradicional, que van inspirar Joan Tortosa a l'hora de crear el disseny dels Gegants de Sant Cugat, el Joan i la Marieta.

Inicialment, es va instal·lar el 1937 a la plaça dels Quatre Cantons. El 1976 es va traslladar al pavelló municipal i, més tard, a l'antiga nau de l'Esbart. L'any 2010, amb motiu de l'enderroc de l'edifici, la peça es va retirar a l'espera de la restauració i reinstal·lació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.