El StQBlack amplia espais i col·laboracions en la seva 10a edició que arriba del 5 al 9 de juny

La ràdio, amb Cugat Mèdia al capdavant, tindrà un paper destacat en el festival de música negra de Sant Cugat


  • Comparteix:

Moment de la presentació de la 10a edició del StQBlack al Cafè Belgrado / Foto: Cugat Mèdia

Moment de la presentació de la 10a edició del StQBlack al Cafè Belgrado / Foto: Cugat Mèdia

El STQBlack, el festival de música negra de Sant Cugat organitzat per l'entitat Sotasons amb el suport de l'Ajuntament, celebra enguany la 10a edició ampliant escenaris i espais, tant de dia com de nit, i amb més d'una desena de col·laboracions. Sota el lema 'Power', el festival porta una edició carregada d''empoderament' amb caps de cartell com Giselle Jackson, mítica corista de Ray Charles, James Brown i Donna Summer, entre d'altres, i amb la participació de 21 artistes (entre bandes i dj's). Tot i que el festival programa actes entre abril i maig, el gruix de la seva programació serà entre el 5 i el 9 de juny amb un paper destacat de Cugat Mèdia amb programes de ràdio en directe.

L'objectiu del festival és oferir una programació de qualitat pel que fa a la música Afroamericana i d'arrel negra, apropant noves propostes nacionals i internacionals. Alhora, en aquests 10 anys ha esdevingut motor per a la projecció de músics locals; sempre sota els valors que acompanyen el projecte des dels seus inicis que suposen apostar per la paritat de gènere i donar visibilitat a col·lectius racialitzats tant a dalt com a baix dels escenaris, com expliquen des de l'organització. A més, el festival defensa la cultura de base i de carrer, "per a nosaltres és molt important que el festival es realitzi a la via pública, perquè sinó volem que la cultura mori, s'ha de fer d'una forma accessible del poble i cap al poble, gratuïta i on tothom pugui participar-hi", defensa Riki Undersounds membre de Sotasons.

Múltiples espais

Enguany una de les novetats és la distinció de dos espais: un de dia i un de nit. Aquest canvi permet crear noves sinergies amb altres entitats i incorporar noves col·laboracions com la ràdio i pòdcasts en viu al llarg de tot el cap de setmana, exposicions, xerrades, activitats familiars i infantils, gastronomia i ballades populars, entre d'altres.

Pel que fa a la programació del Parc de Can Vernet es comptarà amb artistes de renom com Gissele Jackson, mítica corista de Ray Charles, James Brown i Donna Summer, que compartirà escenari amb cantants com Jessica Abu (Marching Funk) i artistes nacionals com Gramophone Allstars Big Band i apostes emergents com Monk.

D'altra banda, l'espai de dia serà l'estrena d'enguany sota el nom d'Espai Monestir. Un punt de trobada familiar i no únicament musical. Aquest espai, que estarà actiu el 8 i 9 de juny d'11 h a 18 h inclourà activitats ja consolidades i enceta noves sinergies com la que es farà amb Cugat Mèdia. Ràdio Sant Cugat (91.5 FM) instal·larà una carpa de ràdio en viu que emetrà en directe des de l'Espai Monestir, des d'on es podrà gaudir d'una graella especialment cuidada per a l'ocasió amb edicions especials dels programes habituals que adapten el seu format i contingut a la temàtica del festival. "La ràdio va molt lligada a la història de la música negra des de sempre i volem remarcar aquesta importància i aquest lligam de la ràdio amb aquesta cultura i amb aquesta música", ha remarcat Riki Undersounds.

Més col·laboracions

Aquesta 10a edició del StQBlack també es caracteritza per comptar amb múltiples col·laboracions. Durant el dissabte 8 de juny es mantindrà, per exemple, la col·laboració amb Escoles Coeducatives, Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les AFES de les 12 escoles públiques de Sant Cugat. Enguany oferirà un espai 'chill-out' amb contes, còmics i llibres cedits per les Biblioteques Municipals en clau antiracista i de diversitat cultural. A més, es vol incloure als i les més petites de forma activa vehiculant activitats amb el Consell d'Infants, que dinamitzen conjuntament l'activitat "No ens cau bé el racisme".

D'altra banda, s'amplien les col·laboracions amb entitats de caràcter social com acidH (Associació Catalana d'Integració i Desenvolupament Humà), i es compta també amb el suport d'Afònic, Cafè Belgrado, El Siglo, Estudi de Cant Marina BBface, Lumínic i Copimatge, a més, dels mitjans de comunicació ElCugatenc i el Tot Sant Cugat.

Banda pròpia

El StQBlack commemora la seva 10a edició amb la creació d’un espectacle i una 'backingband' pròpia, Octavians. El festival presentarà per primera vegada un format 'Showcase' amb una banda formada per músics locals i nacionals: Octavians amb músics de formacions com Sybarites, The Slingshots, Delickites, The Risas i Jodie Cash. Tots ells repassaran la història de la música negra amb convidats com: Memi Sillah, Llum Blancafort, Jodie Cash i Roger Full Soul, entre d'altres. Tocaran tant el 17 de maig a Marula Barcelona com el diumenge 9 de juny al festival santcugatenc.

Suport públic

El StQBlack compta, un any més, amb el suport de l'Ajuntament, que veuen en aquest festival, una oportunitat d'exportar iniciatives culturals per posar el mapa la ciutat. "Comptar amb entitats com Sotasons amb el seu gran coneixement i implicació amb la cultura i promoció de la música és un valor afegit a la nostra ciutat. Certament, enguany, ha sigut realment difícil pressupostàriament per l'Ajuntament, però malgrat tot, hem volgut apostar pel festival i estem agraïts que iniciatives com aquesta es consolidin i donin nom a la ciutat", ha dit durant la presentació la regidora de Cultura, Núria Escamilla.

AMPLIA LA PROGRAMACIÓ COMPLETA DEL SANTQBLACK








Riki Undersounds

La ràdio va molt lligada a la història de la música negra des de sempre i volem remarcar aquesta importància i aquest lligam sempre de la ràdio amb aquesta cultura i amb aquesta música, ja que la ràdio s'escoltava a tots els carrers i era la seva forma de difusió.

Núria Escamilla

Comptar amb entitats com Sotasons amb el seu gran coneixement i implicació amb la cultura i promoció de la música és un valor afegit a la nostra ciutat. Certament, enguany, ha sigut realment difícil pressupostàriament per l'Ajuntament, però malgrat tot, hem volgut apostar pel festival i estem agraïts que iniciatives com aquesta es consolidin i donin nom a la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.