Els arxius de la Generalitat Republicana es quedaran a Salamanca i no vindran a la seu de l'ANC, situada a Mira-sol


  • Comparteix:

Els papers de Salamanca no tornaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Així ho ha decidit el Patronat de l'Arxiu Nacional de la Guerra Civil que considera que la proposta de Catalunya trenca amb la unitat de l'arxiu. Amb aquesta decisió el govern espanyol dóna per tancada la reclamació de Catalunya de retornar els documents expoliats per les tropes franquistes. El govern català no dóna la batalla per perduda i ha anunciat que esgotarà la via jurídica perquè els documents retornin a Catalunya.

La resolució s'ha adoptat després que el patronat ha estudiat els informes dels historiadors nomenats pel govern central i la Generalitat. Els primers defensaven que els arxius es quedessin a Salamanca, i els segons reclamaven el retorn a Catalunya. La falta d'acord ha provocat que els membres del patronat donessin per tancada la qüestió, i per tant descarten la sortida dels documents de Salamanca.

Un dels dos historiadors proposats per la Generalitat, Borja de Riquer, creu que esgotada la via tècnica, el govern català cal aposti ara per la via jurídica:

Borja de Riquer



El text subratlla que els documents de la Generalitat republicana es va fer servir després pel règim franquista, i que si es retornessin al Principat, es trencaria el principi d'unitat dels arxius de la Guerra Civil. Davant d'aquesta decisió, el conseller de Cultura ha anunciat que la Generalitat impugnarà als tribunals la negativa a retornar a l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Mira-Sol, els documents segrestats per les tropes colpistes.

Amb aquesta decisió, el govern espanyol incompleix l’acord del consell de ministres del 95 que va acordar retornar el fons al Principat. Aquest fons va ser confiscat per l’exèrcit franquista després de la guerra Civil com a botí de guerra i guardat en un dipòsit de l'arxiu de Salamanca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.