Els grups de lectura: del fet literari individual al fet col·lectiu


  • Comparteix:

Sant Cugat té set grups de lectura que ofereixen la possibilitat de compartir experiències literàries i posar en comú les impressions que cada lector n'extreu d'una obra concreta. L'oferta local d'aquesta activitat es divideix en gèneres, com narrativa i teatre, però també compta amb col·lectius especialitzats en idiomes, com l'alemany. Els grups es reuneixen cada quinze dies o un cop al mes i majoritàriament estan formats per dones de mitjana edat.

Els grups de lectura de la ciutat tenen entre 10 i 20 membres de mitjana i estan conduïts per un coordinador o responsable. Aquest proposa una lectura que tots els participants llegeixen. Un cop al mes, els membres es reuneixen i comparteixen les seves impressions sobre l'obra.

Els més veterans, com el de narrativa de la Biblioteca del Mil·lenari i el de Mira-sol, ja tenen tres o quatre anys a l'esquena. L'Ateneu santcugatenc també compta amb un grup de lectors des d'aquest curs, així com el Club Muntanyenc (CMSC) i la Biblioteca Vall-dor de Valldoreix, que n'organitza un en alemany i un en català i castellà.

La coordinadora del grup de narrativa de la Biblioteca del Mil·lenari, Fanny Arambilet, explica en què consisteix l'experiència literària.

Fanny Arambilet

És un espai on el fet individual de la lectura es comparteix en el fet col·lectiu.



Precisament, la biblioteca compta també amb un grup de lectura especialitzat en teatre des d'aquest curs, un gènere molt poc freqüent entre els col·lectius de lectura de Catalunya. Està estretament vinculat amb la programació del Teatre-Auditori i l'objectiu és que els participants coneguin primer el text literari que després experimenten com a espectadors a l'equipament cultural.

Escoltem la responsable del grup, Dolors Vilarasau.

Dolors Vilarasau

El perfil de participants són amants del teatre, espectadors de teatre. Fem el procés al revés i els donem a conèixer el text literari.



Algunes de les participants dels grups de lectura de la ciutat han explicat les seves experiències a Cugat.cat.

Participants

Quan llegeixes un llibre tu tens la teva opinió, però t'obre la ment escoltar altres experiències. / Llegeixes coses que potser no llegiries.




El perfil majoritari dels col·lectius són dones de mitjana edat. Tot i això, algun dels grups té entre els seus participants un o, com a molt, dos homes. És el cas de Josep, del grup de lectura de Mira-sol, que creu que les dones són més propenses a compartir les seves impressions literàries.

Josep

El número de lectors és igual entre homes i dones però potser les ganes de compartir-ho és més de dones.



Per participar en qualsevol dels grups només cal dirigir-se a la Biblioteca del Mil·lenari, l'Ateneu, el CMSC, el Casal Cultural de Mira-sol i la Biblioteca Vall-dor de Valldoreix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.