Arrenca el 12è Festival de Poesia amb Garriga Barata com a poeta d'honor


  • Comparteix:

Francesc Garriga Barata, poeta d'honor d'enguany

Francesc Garriga Barata, poeta d'honor d'enguany

El 12è Festival de Poesia de Sant Cugat arrenca aquest dimarts amb un acte al Teatre-Auditori que comptarà amb la presència del poeta d'honor, Francesc Garriga Barata, i el periodista santcugatenc Xavier Bosch. Fins diumenge, els carrers de la ciutat s'ompliran de poesia amb més d'una trentena d'activitats, fruit de la implicació d'escoles, llibreries i galeries d'art.



L'acte al Teatre-Auditori comptarà amb la lectura de poemes de Garriga Barata recitats per Pep Tosar i un tast musical a càrrec d'Ivette Nadal. També es lliurarà una escultura de Xavier Costa al poeta d'honor. Un acte que donarà el tret de sortida a un festival que recorrerà tot el municipi a través de les llibreries i equipaments de la ciutat.

El director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, organitzadora de la iniciativa, descriu la poesia de Garriga Barata com una veu crítica que mira cap endins, apassionadament freda, una mica agre, però amb un fons d'esperança. Una definició amb la qual el mateix poeta hi està d'acord.

Francesc Garriga Barata

Quan escric tinc la sensació d'alliberar-me. La meva poesia és com jo, una mica irònic, un punt fred, però tinc la meva passió.


Prèviament a l'acte inaugural, hi haurà una altra inauguració, la de l'exposició 'Francesc Garriga: poeta i mestre' a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater que ha comissariat Carolina Hernández, Anna Mael, Miriam Romeu i Dolors Llorens.

Dimecres, la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona acollirà l'acte 'Poesia a Cau d'Orella', mentre que a l'Espai Lluís Ribas es farà un recital de poemes inspirats en arts visuals i pictòriques.

Dijous es recordarà Gabriel Ferrater presentant el llibre premiat a l'11è Premi de Poesia Sant Cugat, 'Els mots encreuats' d'Anna Garcia Garay. Per tancar la jornada, l'actor santcugatenc Jordi Bosch recitarà diversos poemes de Gabriel Ferrater, intercalats amb la música que li agradava a l'autor interpretada pel Quartet de jazz de Manel Camp.

Un dels plats forts del festival arribarà divendres a la Casa de Cultura amb l'espectacle 'De veure un negre tornar-se tan blanc', amb el guitarrista Toti Soler. Basat en l'obra i veu del poeta Carles M. Sanuy, el muntatge fa un recorregut per la vida de l'autor. Com és tradicional, la terrassa del restaurant El Mesón reunirà diversos poetes com Lucia Pietrelli, Andreu Subirats, Joan Tomàs Martínez i Jordi Vintró, entre d'altres.

Les activitats principals del festival, però, es reserven per al cap de setmana. Una trobada poètica a Coll Favà, una mostra de poesia dels alumnes de les escoles Pins del Vallès i Gerbert d'Orlhac, un taller de creació poètica i la inauguració de l'exposició de llibres d'artista inspirats en l'obra de Francesc Garriga són alguns dels actes organitzats per al dissabte. Un dissabte que acabarà amb el tradicional 'After Hours poètic' al Casal de Joves TorreBlanca.

Diumenge, últim dia del Festival, es reuniran tots els Premis de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater al Monestir per fer un recorregut pels versos del poeta d'honor d'enguany, Francesc Garriga. Un poeta que considera que la poesia no arriba al gran públic per la 'sacralització' que sovint s'ha fet d'aquest gènere. Per Garriga Barata, s'ha creat un mite al voltant dels creadors i això ha fet que qui no coneix el gènere literari li fa respecte.

Francesc Garriga Barata

Hem creat un mite al voltant dels poetes i dels creadors en general. Això ha fet mal a la poesia. La gent es pensa que és difícil i complicada.


El poeta d'honor anima els santcugatencs a viure el festival amb la ment oberta perquè descobreixin què els aporta la poesia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.