La filla d'Antoni Rovira i Virgili cedirà el llegat del seu pare a l'Arxiu Nacional


  • Comparteix:

Encara queden documents presos a l'Archivo de Salamanca.

Encara queden documents presos a l'Archivo de Salamanca.

La filla d'Antoni Rovira i Virgili cedirà el llegat del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Una vegada hagi acabat d'ordenar tota la documentació de qui va ser president del Parlament de Catalunya a l'exili, quedarà dipositada a Sant Cugat, tot i que hi ha documents que encara resten a l'Arxiu de Salamanca. El llegat cedit són majoritàriament documents posteriors a la Guerra Civil.

Una atra part important del llegat són alguns dels 11.000 articles que va publicar en diversos diaris, sobretot abans de la guerra. Avui, la filla de Rovira té una bibliografia complerta del seu pare amb fotocòpies de les principals notícies aparegudes als diaris.

Teresa Rovira ja ha arxivat una vintena de caixes amb la correspondència que va rebre Rovira i Virgili fins la seva mort (1949) i també els esborranys de les cartes que el mateix polític i escriptor enviaria posteriorment. El principal gruix de la correspondència arrenca a principis dels anys 40, coincidint amb la mort de la dona del polític. La victòria de les forces aliades a la Segona Guerra Mundial va aixecar l'ànim de molts dels refugiats, que confiaven en una imminent caiguda de Franco. Rovira va tornar a Catalunya el 1953. El marit de Rovira, un comerciant de taps de suro a França, va anar retornant els papers compromesos, que avui són el llegat personal.

Rovira i Virgili fou un dels fundadors dels partits Acció Catalana i Acció Republicana de Catalunya, fusionats el 1931, i més tard ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya i formà part del govern de la Generalitat a l'exili.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.