Una mostra recordarà els còmics dels il·lustradors florestans Toutain i Berenguer


  • Comparteix:

Moment de la presentació

Moment de la presentació

Els il·lustradors florestans Josep Toutain i Josep Maria Berenguer, ja desapareguts, seran homenatjats per la ciutat amb una exposició que recuperarà les creacions d'aquests dos renovadors del còmic. És un primer pas, ja que la intenció és, a llarg termini, posar en marxa un centre que reuneixi i faci difusió de la història d'aquest tipus de publicacions. Aquest desembre s'obriran les portes de la mostra, que es podrà veure a la Casa de Cultura i al Casino de la Floresta fins al març de l'any vinent.

Josep Toutain va començar a publicar historietes amb només 17 anys. Després de provar sort a Catalunya, va traslladar-se a França on va començar a gaudir de cert èxit. Anglaterra i Alemanya, després, van ser altres països on va anar desenvolupant la seva carrera cada vegada més important. El reconeixement va arribar a partir dels anys 70 quan va entrar al mercat nord-americà. En aquesta dècada, Toutain va començar el seu treball editorial. Serà en aquest paper quan coneixerà Josep Maria Berenguer, ja tots dos instal·lats a la Floresta. Allà van crear l'editorial La Cúpula coneguda, sobretot, pel còmic transgressor 'El Víbora'.

El pintor Lluís Ribas és l'impulsor d'aquesta exposició i durant la presentació d'aquest dilluns ha posat de relleu l'equip format pels dos il·lustradors de personalitats molt diferents. Ribas ha explicat que Berenguer era el transgressor i Toutain era una persona més 'assenyada'.

Lluís Ribas

Eren homes inquiets que s'ajudaven mútuament per publicar les seves històries. Berenguer era més trencador i Toutain més assenyat.


L'exposició vol dur a terme el reconeixement que la ciutat tenia pendent amb aquest dues figures del còmic català i internacional, com ha assenyalat el regidor de Cultura, Xavier Escura. Escura també ha destacat que, fruit de la quantitat i qualitat del material que s'ha recollit, s'estan estudiant fórmules per fer més estable aquest reconeixement al món del còmic.

Xavier Escura

Hem trobat tant material que en Lluís Ribas ha proposat donar-hi continuïtat. Tenim aquesta voluntat però és un projecte a llarg termini.


La presentació ha comptat amb la vídua de Josep Maria Berenguer, María Roldán, que ha recordat l'ambient de la Floresta de finals dels 70 i principis dels 80. Va ser en aquesta època on es va forjar la relació entre els dos autors i on es va crear un focus artístic al voltant del còmic. Roldán ha explicat que Berenguer es va comprometre a cedir tot els seu material el dia que es creés un museu dedicat al còmic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.