El CRBMC restaura el document dels privilegis dels aranesos del segle XIV


  • Comparteix:

Imatge del pergamí del segle XIV / Font: Enciclopèdia Catalana

Imatge del pergamí del segle XIV / Font: Enciclopèdia Catalana

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, està restaurant la Querimònia, el document de 1328 que recull els furs i privilegis històrics de la Vall d'Aran. El centre santcugatenc li donarà vida una altra vegada netejant i hidratant el pergamí del segle XIV.

La directora del CRBMC, Àngels Solé, ha explicat que la decisió d'actuar sobre peces antigues no s'ha de prendre a la lleugera però que en el cas de la Querimònia era necessària aquesta intervenció per netejar-la i hidratar el pergamí.

Àngels Solé

Cada intervenció s'ha de fer amb molta cura. En aquest cas, estem fent una neteja i l'estabilització hidroscòpica.


La Vall d'Aran va celebrar l'any passat el 700 aniversari de la Querimònia, la carta magna concedida per Jaume II el 13 d'agost de 1313 i confirmada per Alfons IV el 1328. Aquest acord entre el monarca i els aranesos va permetre els habitants de la vall conservar la propietat comunal de la terra i els seus recursos i comptar, des de llavors, amb la protecció dels reis de la corona d'Aragó. A canvi, els seus habitants acordaven el pagament d'un tribut en blat al seu nou senyor.

Aquest acord va ser respectat per tots els reis fins Ferran VII i els furs van ser suspesos definitivament per la reina Maria Cristina el 1834.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.