Cugat.cat explica què és el Parlament Europeu i com afecta a la vida quotidiana dels santcugatencs


Temes relacionats

L'economia i el català a Europa, principals reivindicacions dels partits per demanar el vot europeu ( 5/jun/09)


  • Comparteix:

Els santcugatencs elegiran per sisena vegada els seus representants a Europa

Els santcugatencs elegiran per sisena vegada els seus representants a Europa

Més de 375 milions de ciutadans europeus, entre els quals hi ha uns 53.000 santcugatencs, estan cridats a les urnes per elegir els 736 diputats que ocuparan el Parlament europeu. Durant els propers cinc anys, els eurodiputats decidiran qüestions relacionades amb els drets dels consumidors o el medi ambient que afectaran directament la vida quotidiana dels santcugatencs. Aquest diumenge els electors podran escollir entre 35 candidatures, i amb els vots dels ciutadans de l'Estat espanyol s'elegiran 50 diputats. A continuació, coneguin més a prop detalls d'aquestes eleccions.

Què és el Parlament europeu?
El Parlament europeu és la institució que representa tots els ciutadans dels Estats membres de la Unió Europea. Aquest organisme és l'únic parlament multinacional a tot el món que elegeix els seus representants mitjançant el sufragi universal. Anteriorment, els eurodiputats eren designats pels governs estatals i es mantenien durant dues legislatures. Les eleccions d'aquest diumenge seran les setenes on s'elegiran els membres del Parlament europeu, des que l'any 1979 se celebressin les primeres. Els santcugatencs, però, no van començar a votar fins el 1985, any en què es van celebrar les primeres eleccions europees a l'Estat espanyol.

Estrasburg, Brussel·les i Luxemburg són els tres llocs de treball del Parlament europeu, i pot quedar masa lluny pels santcugatencs. Però allà es prendran decisions que els afectaran directament. En els darrers anys, els santcugatencs han pogut viatjar per Europa sense l'obstacle de les fronteres o han vist com s'incrementaven les beques Erasmus que permeten la mobilitat estudiantil. També han pogut trucar per telèfon als familiars o coneguts que viuen a l'estranger pagant un preu per minut més baix i han comprovat com una normativa europea els hi prohibia fumar a la feina.

Què es decideix a Europa?
En la propera legislatura es decidiran qüestions que tocaran de prop tots els ciutadans, com la reducció dels espais publicitaris televisius a 12 minuts per hora. També es decidirà al Parlament europeu el tipus d'etiquetat informatiu dels aliments o la limitació de substàncies químiques que podran tenir les joguines dels nens santcugatencs. En qüestions de medi ambient, es determinarà a Europa l'obligatorietat de reciclar el 50% del paper, el plàstic i el vidre o la necessitat que el 20% de l'energia utilitzada procedeixi d'energies renovables.

Com es conforma el Parlament?
En l'actualitat, el Parlament europeu està integrat per 785 eurodiputats, però a partir d'aquestes eleccions es reduirà el nombre fins els 736. Set grups parlamentaris conformen la representació del Parlament europeu actual, cap d'ells amb majoria absoluta. Per formar un grup, cal aconseguir un mínim de 25 eurodiputats que representin almenys a set Estats membres. Tot i que les formacions polítiques presenten les seves candidatures mitjançant una llista única, els partits poden decidir que en l'àmbit d'una Comunitat Autònoma només hi figurin alguns noms. Un exemple és el cas de l'exministra de Foment, Magdalena Álvarez, que tot i haver estat escollida com a número 3 del PSOE a les eleccions europees, no apareix a les llistes del PSC.

Resultats de les darreres eleccions
A les darreres eleccions al Parlament europeu, celebrades l'any 2004, el PSC va guanyar a Catalunya amb gairebé el 43% dels sufragis. El Partit Popular i Convergència i Unió van empatar amb un 17%. 11 de cada 100 catalans van votar Esquerra Republicana i un 7%, Iniciativa per Catalunya. A Sant Cugat, els resultats van ser similars. La victòria també va ser pel PSC, que va obtenir gairebé el 33% dels vots. CiU va ser la segona força més votada, a dotze punts de distància, amb un 21% dels sufragis. La tercera força, el PP, va obtenir prop del 20% de l'escrutini. ERC va passar a ser la quarta força més votada, amb gairebé un 12% dels vots, seguida d'ICV-EUiA, amb un 10%.

Les eleccions al Parlament Europeu se celebren a cada Estat membre depenent de les seves pròpies lleis electorals i respectant les tradicions. Això comporta que les eleccions s'estenguin al llarg de quatre dies, des de dijous dia 4 fins a aquest diumenge. Els ciutadans d'alguns Estats com el Regne Unit, els Països Baixos o Irlanda ja han efectuat el seu vot i la resta d'Estats ho fan durant aquest cap de setmana. Hi ha més diferències entre els països de la Unió. Un santcugatenc amb nacionalitat austríaca podria votar a partir dels 16 anys, mentre que si el mateix santcugatenc visqués a països com Luxemburg, Xipre, Grècia, Bèlgica o Itàlia estaria obligat per llei a anar a votar.

Aquest diumenge, 35 milions d'espanyols estan cridats a les urnes i s'han imprès, per a l'ocasió, més de 1.250 milions de paperetes. A la Unió Europea hi ha 23 llengües acceptades oficialment, però els diputats elegits pels santcugatencs hauran de continuar expressant-se en castellà. De moment, no s'ha aconseguit reconèixer el català com a llengua oficial.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.