Empresaris i sindicats remarquen la importància que la ciutadania vagi a votar al referèndum del dia 18 de juny

Referèndum Estatut

Publicat el 7/jun/06 per Ester Castanyer

Empresaris i sindicats fan una crida als ciutadans perquè participin en el referèndum de l'Estatut del 18 de juny. En una entrevista a Ràdio Sant Cugat i Televisió de Sant Cugat, el president de l'Associació d'Empresaris de Sant Cugat, Frederic Boix, ha apuntat que el nou Estatut incorpora elements nous però que caldrà veure com es desenvolupa. De la seva banda, el membre de CC.OO, Jordi Casas, aposta pel projecte com una millora en les competències, autogovern i finançament i com un avenç en els drets i deures.

L'Associació d'Empresaris de Sant Cugat ha evitat fer un posicionament públic sobre el nou Estatut, ja que dins el col·lectiu hi ha sensibilitats diverses. Tot i això, el seu president, Frederic Boix, ha remarcat la importància que els catalans vagin a votar un projecte tan important per Catalunya, i ha assenyalat que el projecte incorpora diversos canvis respecte l'actual que cal tenir en compte.

Boix ha destacat, per exemple, que el document estableix el deure dels poders públics a promoure i facilitar el progrés empresarial o que preveu un increment de les inversions en infraestructures. El president de l'Associació d'Empresaris considera que és un document defensiu però no intervencionista i remarca que el més important serà el seu desenvolupament normatiu.

Frederic Boix

Més que intervencionista és un Estatut defensiu, blindat. Com que el país creu que s'ha de protegir de determinades ingerències, el que fa és protegir-se. El més important, i crec que deixa marge, és que farà qui faci el reglament

Your browser doesn’t support HTML5 audio



En representació de l'àmbit sindical, el membre de CC.OO i president del comitè d'empresa de Delphi, Jordi Casas, s'ha mostrat clarament favorable al futur Estatut, per considerar que millora l'encaix de Catalunya dins l'Estat Espanyol i que millora l'autogovern, el finançament i les competències del país. Casas ha destacat especialment el títol de drets i deures, molt reivindicat pels sindicats.

Jordi Casas

Millora l'encaix conceptual de Catalunya al conjunt de l'Estat, les competències i el finançament. També fa un desenvolupament del marc institucional de la Generalitat i té un títol important de drets i deures


Tant Casas com Boix han coincidint a destacar positivament que el text estatutari clarifica els criteris de solidaritat de Catalunya o que incrementa les competències en immigració. Els empresaris lamenten però que no s'hagi assolit la competència en ports i aeroports, que creuen vital pel desenvolupament econòmic.

Per últim, tots dos veuen amb bons ulls l'equiparació jurídica entre català i castellà i també la voluntat de conciliació de la vida laboral i familiar, tot i que Boix ha apuntat que cal fer un esforç per avançar en productivitat.