Millo avisa els directors d'instituts que permetre actes per l'1-O pot incórrer en 'responsabilitats penals'


  • Comparteix:

Enric Millo / Foto: ACN

Enric Millo / Foto: ACN

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avisat els directors d'instituts que no poden permetre actes vinculants amb el referèndum de l'1-O i els adverteix que podrien incórrer en responsabilitats 'penals' si ho fan. Ho ha fet en una carta dirigida als directors dels instituts d'educació secundària, on diu que és el 'deure' dels poders públics complir amb les resolucions del Tribunal Constitucional (TC), que va suspendre tant la Llei del referèndum com la convocatòria del mateix. La Generalitat, en un comunicat, ha afirmat que l'1 d’octubre posa a disposició dels ciutadans els edificis propietat de la Generalitat, entre els quals hi ha centres educatius, 'per tal que de forma legítima pugui fer ús del seu dret a vot'.

Millo diu als directors que no poden portar a terme cap actuació, ni que sigui de forma 'tàcita', que permeti l'ús dels edificis per a l'1-O i alerta que fer-ho podria incórrer en delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públic. Afegeix que el compliment d'eventuals instruccions dictades per qualsevol autoritat política o administrativa 'no els eximiria' d'aquestes responsabilitats.

Afegeix que la disposició addicional quinzena de la Llei d'educació determina expressament que els centres 'no podran destinar-se a altres serveis o finalitats sense autorització prèvia a l'administració educativa corresponent'. Apunta però que no resulta d'aplicació a aquest supòsit la normativa electoral, donat que ha estat 'expressament declarat il·legal' el procés convocat i, per tant, 'qualsevol ús social dels edificis i instal·lacions dels centres fora de la jornada electoral ha de ser autoritzat pels directors'.

La resposta del govern
En el comunicat fet públic per l'executiu català també es diu que 'no s'ha donat ni es donarà cap instrucció a les direccions dels centres educatius' perquè cedeixin les claus o els codis d'accés als edificis per a la realització del referèndum, atès que el Govern de Catalunya hi té l'entrada garantida'. A més, la consellera d'Ensenyament, la santcugatenca Clara Ponsatí, ha respost hores després Millo en una carta on aclareix que les direccions dels instituts que depenen de la Generalitat 'en cap cas' tenen cap responsabilitat en l'organització de l'1-O. Ponsatí clou la carta agraint a Millo 'la magnífica feina en aquest inici de curs' i desitjant-li 'un bon cap de setmana'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.