La CUP-PC reitera la necessitat de millorar la participació ciutadana efectiva i vinculant

El grup municipal proposa de nou la creació d'una assemblea municipal oberta


  • Comparteix:

El regidor cupaire Ignasi Bea en roda de premsa

El regidor cupaire Ignasi Bea en roda de premsa

La CUP-PC demanarà al ple d'aquest mes la creació d'una assemblea municipal oberta, una eina de participació ciutadana per debatre qüestions d'àmbit estrictament municipal i no personificades proposades per ciutadans i entitats. El grup municipal presenta una moció per 'dotar' els veïns d'un instrument 'efectiu' i 'vinculant' per participar i arribar a acords que es puguin implementar.

El partit anticapitalista proposa un reglament basat en experiències d'altres municipis on ja funciona com Vilanova i la Geltrú i Sallent. Algunes de les mesures són que es debatin cinc propostes fetes prèviament per sessió, la creació d'una comissió de seguiment formada pel Síndic de Greuges, l'àrea de Participació Ciutadana i un ciutadà que s'hagi presentat escollit per sorteig. El text també inclou una durada màxima de 125 minuts en unes assembles que haurien de tenir lloc entre dues i tres vegades l'any. Tot i això, el grup s'ha mostrat obert a esmenes per tirar endavant la iniciativa.

De fet, el regidor de la CUP-PC Ignasi Bea ha recordat que ja van presentar una moció molt similar l'anterior mandat que el ple municipal va tirar enrere. Malgrat això, Bea considera que en els últims anys hi ha hagut canvis tant en la correlació de forces del ple com en els partits i la ciutadania, que estan 'més oberts' a millorar la participació.

El regidor cupaire també ha remarcat la importància de 'publicitar' els acords als quals s'arribarien a través d'aquesta eina perquè el proposant, sigui un ciutadà o una entitat, pugui valorar-ho de manera efectiva.

Segons la moció, els únics filtres que tindrien les propostes serien el número de ponències per sessió i que siguin d'àmbit i competència municipal i no personalitzades, sinó d'interès general. Bea també ha explicat que la proposta seria 'compatible' amb el consell de ciutat i que podria substituir el ple sobre l'estat de la ciutat, que ha assegurat que 'no serveix per res'.


Ignasi Bea

Els darrers anys hi ha una dinàmica creixent d'òrgans i mecanismes que porten com a nom participatiu, però creiem que són massa consultius i més que per fomentar la participació real, l'equip de govern els entén com a eines de legitimació de polítiques que ja tenien pensades anteriorment. Per això proposem aquesta eina.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.