El ple de Sant Cugat rebutja la monarquia espanyola

Amb els vots favorables dels partits independentistes i d'ICV-EUiA


  • Comparteix:

El rei Felip VI amb els reis emèrits / Foto: ACN

El rei Felip VI amb els reis emèrits / Foto: ACN

Sant Cugat segueix les passes de Barcelona amb el rebuig i condemna a la monarquia espanyola. Ho fa a través d'una moció d'ERC-MES i del PDeCAT-Demòcrates que s'ha aprovat aquest dilluns al ple amb el suport de la CUP-PC, ICV-EUiA i del regidor no adscrit Dimitri Defranc. El text fa costat a la resolució del Parlament de Catalunya de l'11 d'octubre que rebutjava el posicionament del rei Felip VI al respecte del conflicte català. Els partits constitucionalistes -Cs, PSC i PP- s'han posicionat en contra de la proposta i han defensat la compatibilitat de la monarquia amb la democràcia. El regidor no adscrit Xavier Cortés ha signat l'única abstenció del plenari.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Els partits republicans han qüestionat tant els valors que promou la monarquia com l'encaix d'aquesta amb les llibertats. Un punt de vista que els monàrquics no comparteixen. Cs ha anat més enllà i, en paraules del seu portaveu, Aldo Ciprian, han advertit de les 'implicacions jurídiques' que comporten votar a favor d'aquest text. Es tracta d'un advertiment que la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha interpretat com una amenaça, la qual ha rebutjat perquè els republicans, ha dit, 'tenen gent a la presó'.

Tan el PP com Cs han posat d'exemple de països pròspers estats monàrquics com Noruega, el Canadà i Bèlgica. Des la formació taronja, fins i tot, s'ha suggerit que els independentistes vulguin seguir models d'estat com el de Veneçuela o Corea del Nord.

Des del PSC, el portaveu Pere Soler ha defensat que des del seu partit es defensen els valors republicans malgrat que a l'Estat espanyol hi hagi rei. El socialista ha lamentat la intencionalitat partidista de la moció, que considera que s'utilitza per refermar la causa independentista. Un argument no compartit pel portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, que ha defensat l'abolició de les monarquies arreu del món.


Aldo Ciprian / Mireia Ingla

Votar aquesta moció a favor és incórrer en una il·legalitat. Després diran que no se'ls va avisar. / No ens amenaci més perquè tenim amics i companys a presó. Ja sabem què passa quan se'ls porta la contrària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.