Els partits independentistes alcen la veu contra el decret digital

Consideren la mesura un nou atac contra Catalunya


  • Comparteix:

Imatge de Pedro Sánchez al Congrés / Foto: ACN

Imatge de Pedro Sánchez al Congrés / Foto: ACN

El ple municipal ha aprovat aquest dilluns una moció que insta a la derogació del 'decret digital' aprovat pel govern de Pedro Sánchez quan estava en funcions. L'acord ha estat possible gràcies al vot favorable dels partits independentistes -Junts per Sant Cugat, ERC-MES i la CUP-PC-, que han carregat contra una mesura que han qualificat d''atemptat' i d'atac cap a Catalunya. El PSC, pel contrari dels seus socis de govern local, i Cs hi han votat en contra, refermant el compromís amb el paquet de mesures per raons de seguretat pública en matèria digital que va aprovar com a Reial Decret Llei la diputació permanent del Congrés amb els també vots favorables del PP i l'abstenció dels Comuns.

ESCOLTA-HO

El polèmic decret, tant pel seu contingut com per la forma d'aprovació, dona potestat a l'executiu espanyol, entre d'altres coses, per intervenir Internet i les comunicacions sense ordre judicial i sense la necessitat de declarar l'estat d'excepció. També facilita la intervenció de telèfons mòbils o el cessament d'activitat digital sense autorització judicial per motius d'ordre públic. A més, limita la capacitat d'altres administracions en matèria digital.

Tot plegat, ha defensat la regidora de Junts per Sant Cugat, grup proposant, Cristina Paraira, 'atempta contra les llibertats de les persones' i afecta drets fonamentals, a més que s'ha aprovat saltant-se tot el procediment.

Una visió compartida per ERC-MES i la CUP-PC. Els republicans, en veu de la tinenta d'alcaldia Esther Madrona, han descrit el decret com una nova 'Inquisició espanyola digital', mentre que la tinenta d'alcaldia de la CUP-PC Lourdes Llorente l'ha qualificat d'eina de repressió contra la República digital i una nova 'llei mordassa digital'.

En canvi, el PSC ha defensat la mesura aprovada pel govern en funcions de Sánchez. El portaveu dels socialistes, Pere Soler, ha assegurat que es tracta d'un paquet de mesures per protegir el govern estatal i la ciutadania dels atacs digitals. Cs, però, ha anat més enllà, i de la mà del seu portaveu, Aldo Ciprian, ha refermat el suport a un decret que, diu, neix per evitar un nou 'cop d'estat' i l'assetjament d'Òmnium i l'ANC.

A més de la petició de derogació, el text aprovat des de Sant Cugat també insta la Generalitat a demanar informes als serveis jurídics del govern i del Consell de Garanties Estatutàries per analitzar la possible inconstitucionalitat del Reial Decret Llei, així com iniciar un front comú d'oposició. La moció, a més, insta la Comissió Europea a requerir d'ofici a l'Estat espanyol l'adequació del decret a la normativa europea.






Cristina Paraira

Atempta a les llibertats de les persones i els nostres drets. Afecta drets fonamentals i s'ha saltat tot el procediment.

Pere Soler

Diuen que és un decret del 155 digital, però nosaltres diem que és un decret que fa seguretat jurídica a les persones i les institucions contra futurs atacs.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.