Sant Cugat diu sí a l'amnistia i a l'autodeterminació

Així ho ha aprovat el ple municipal amb els vots a favor d'ERC-MES, la CUP-PC i Junts per Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El ple municipal s'ha posicionat a favor de l'amnistia i l'autodeterminació. Així ho ha aprovat el ple municipal de novembre amb els vots a favor d'ERC-MES, la CUP-PC i Junts per Sant Cugat i els vots en contra del PSC, Cs i la regidora no adscrita. Un punt que ha encès el debat i mitjançant el qual s'ha acordat traslladar la resolució a l'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació, al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, al Govern de l'Estat espanyol, al Congrés dels Diputats i al Senat, a l'Associació Catalana de Municipis, a la Federació Catalana de Municipis i a l'Associació de Municipis per la Independència.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

La regidora d'ERC-MES, Alba Gordó, ha defensat que "l'amnistia i el reconeixement de l'autodeterminació són la via per garantir la vida democràtica que ens permeti avançar". No obstant això, la republicana ha reconegut "el gran avenç que suposa la derogació del delicte de sedició, fruit de l'acord entre el govern espanyol i el català".

Un avenç que la regidora de Junts Núria Fernàndez ha menystingut, ja que, segons l'opinió del seu grup, "la reforma del delicte de sedició, substituint-lo per delicte de desordres públics agreujats, obre la porta a endurir la repressió generalitzada contra l'independentisme de base".

Per la seva banda, el portaveu de la CUP-PC, el tinent d'alcaldia Marco Simarro, ha aclarit el significat que prenen en el text 'amnistia', "entesa com una solució col·lectiva per totes les persones afectades per la repressió", i 'autodeterminació', "entesa com la necessitat d'un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l'exercici de la lliure determinació de la societat catalana". "Creiem que no és normal que per voler votar, siguem on som", ha conclòs el cupaire.

Vots en contra de la resta de regidors

A banda dels tres partits independentistes, la resta de grups municipals han votat en contra de la moció. La regidora no adscrita ha afirmat que "l'únic mèrit del nacionalisme és l'exclusió permanent dels que pensen diferent" i ha assegurat que el que pretenen els independentistes és "fer volar pels aires l'Estat de Dret".

El portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, s'ha expressat en termes similars, argumentant que "és tediós haver de lidiar amb aquestes mocions que, a més, no són locals". "La moció parteix d'una premissa falsa, que és que la societat catalana és homogènia", ha afegit el regidor taronja.

Per acabar, la regidora del PSC Pilar Gorina s'ha mostrat favorable a "la necessitat d'augmentar i millorar l'autogovern", però ha remarcat que "discrepem del camí emprès des del 2012". Amb tot, Gorina ha celebrat que "el diàleg entre els governs d'Espanya i Catalunya ja ha donat fruits importants: els indults i la reforma del delicte de sedició".












Alba Gordó

L'amnistia i el reconeixement de l'autodeterminació és la via per garantir la vida democràtica que ens permeti avançar. De fet, cal constatar i posar en valor l'ampli suport al voltant d'un 80% de la societat catalana que aquesta repressió arribi a la seva fi.

Marco Simarro

L'amnistia, entesa com una solució col·lectiva per totes les persones afectades per la repressió, i l'autodeterminació, entesa com la necessitat d'un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l'exercici de la lliure determinació de la societat catalana.

Núria Fernàndez

El president Pedro Sánchez va anunciar la reforma del delicte de sedició, substituint-lo per delicte de desordres públics agreujats. Una reforma que potser judicialment a nivell d'aplicació estricta de la sedició pot alleugerir les penes, però que obre la porta a endurir la repressió generalitzada contra l'independentisme de base.

Munia Fernández-Jord

L'únic mèrit del nacionalisme és l'exclusió permanent dels que pensen diferent, silenciar als que ens oposem, el discurs únic. Quedem fora tots els que no pensem el que posa en aquesta moció.

Aldo Ciprian

És tediós haver de lidiar amb aquetes mocions que no són locals i que no aporten cap benefici a la ciutadania.

Pilar Gorina

Creiem que el diàleg entre els governs d'Espanya i Catalunya ja ha donat fruits importants: els indults i la reforma del delicte de sedició. Votarem en contra de la moció.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.