El TS manté el processament de Ponsatí i la resta d'exiliats per malversació greu, desobediència o tots dos delictes

La sala d'apel·lació rebutja els recursos de les defenses i Vox i confirma la interlocutòria de Llarena


  • Comparteix:

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín / Foto: ACN

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín / Foto: ACN

El Tribunal Suprem ha confirmat el processament de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers a l'exili Lluís Puig, Antoni Comín i la santcugatenca Clara Ponsatí per l'1-O, mantenint-los encausats per desobediència, malversació agreujada o tots dos delictes. D'aquesta manera, desestima els recursos de les defenses i de Vox contra la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena que adaptava el processament al canvi del Codi Penal que va eliminar la sedició i va reformar el delicte de malversació. Així, Puigdemont, Puig i Comín estan processats pels dos delictes, i Ponsatí només per desobediència. Llarena també va processar per desobediència Marta Rovira, que no va presentar recurs.

El tribunal desestima el recurs de Vox que pretenia que el processament fos per desordres públics, i el manté per desobediència, com va acordar Llarena. De la mateixa manera ha desestimat els recursos dels exiliats en la causa i confirma la no acceptació de la transformació de la malversació en els subtipus atenuats recollits en l'última reforma del Codi Penal. S'apunta pel Tribunal Suprem que no es pot transformar la sedició en el delicte de desordres públics introduït, ja que són diferents els elements de tots dos tipus penals.

Segons els magistrats, la interlocutòria de Llarena recorreguda ubica de manera més "encertada" els fets en el delicte de desobediència. "Els encausats van desplegar i impulsar una desobediència civil i una insurrecció institucional orientada a alterar l'ordre constitucional, sense cap crida a la violència, no uns desordres públics per mitjà de la violència", diu la interlocutòria de la sala. Però és que, a més, els magistrats recorden que això mateix ja ha estat resolt per la interlocutòria del febrer passat del tribunal sentenciador de la majoria de processats per l'1-O, que també va excloure els fets dels desordres públics i els va considerar un delicte de desobediència.

La sala d'apel·lació també reitera que, com ja va assenyalar la interlocutòria del tribunal d'enjudiciament del 13 de febrer del 2023, la reforma de la malversació no altera el processament per aquest delicte. I tampoc ho altera la menció de l'ànim de lucre que consta a la nova redacció, així com no es poden incloure els fets en els nous subtipus atenuats. El tribunal d'enjudiciament també ho va assenyalar en aquests mateixos termes, que ara reitera la sala d'apel·lació del TS. I s'hi afegeix que la reforma del Codi Penal "no desdibuixa l'escenari de la present causa", ja que la nova redacció no modifica els termes per processar per malversació agreujada els encausats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.