CONTRACRÒNICA: La felicitat de Vallès, els nervis de Gorina i els missatges de Vila

El ple de constitució ha estat ple de detalls, com l'absència de referències independentistes de sis regidors de partits sobiranistes


  • Comparteix:

El moment de la foto de família dels 25 regidors del mandat 23-27 a la rampa de l'OAC / Foto: Cugat Mèdia

El moment de la foto de família dels 25 regidors del mandat 23-27 a la rampa de l'OAC / Foto: Cugat Mèdia

Josep Maria Vallès ha mirat de contenir l'emoció que li provoca ser el nou alcalde de Sant Cugat tant com ha pogut. Ara li toca fer el paper institucional, però no podia evitar que li brillessin els ulls com un nen petit la Nit de Reis. Amb els seus pares, la germana i els fills a primera fila, i els quatre exalcaldes i alcaldesses convergents a la dreta -a més de Mireia Ingla-, Vallès ha promès el càrrec que ocuparà els quatre propers anys com a mínim sense cap referència a la independència de Catalunya. De fet, dels nou regidors de Junts, cinc han promès el càrrec per imperatiu legal, però sense cap menció al futur del país -tampoc ho ha fet Marco Simarro-. Si fa quatre anys aquest ple d'investidura va estar marcat per les escridassades de la militància de Junts contra ERC i la CUP per pactar amb el PSC, aquest cop la tensió s'ha concentrat -una tensió menor que el 2019- en la presència de Vox i l'extrema dreta al consistori.

A banda dels xiulets i crits que volien silenciar els discursos dels dos regidors de Vox, el moment més tens ha sigut quan algú d'entre el públic present dins la sala de plens li ha cridat al regidor Jordi Guirado de Vox "a la Rabassada!". S'ha fet un segon de silenci per pair què volia dir allò. A la zona del Pi Bessó de la carretera de la Rabassada, els anarquistes van afusellar capellans i altres membres del bàndol nacional de Sant Cugat i Rubí durant la Guerra Civil.

Tret d'això, el ple s'ha desenvolupat amb prou normalitat i tot ha funcionat com una seda. Organitzar un ple de constitució d'un ajuntament no és poca cosa i cal que tot el protocol estigui mesurat al mil·límetre. D'això se n'ha encarregat com sempre Mireia Fons, la cap de Protocol de l'Ajuntament, i parella de Josep Maria Vallès, que aquest dissabte ha reaparegut a Alcaldia, després de quasi un any a l'àrea de Cultura.

Un ple de constitució és un dia gran per a molta gent, ja que només es repeteix un cop cada quatre anys i tothom, per això molts escullen el seu 'outfit' amb molta cura. Els 25 regidors, i molta gent del públic, anaven molt elegants, i alguns han agafat aquella corbata que només se la posen en els casaments. Fins i tot, quan Cristina Paraira ha recorregut el passadís central per anar a prometre el càrrec, l'exalcaldessa Mercè Conesa li ha dit a cau d'orella a Carmela Fortuny "que guapa que està!".

Josep Maria Vallès rep la medalla d'alcalde de mans de la regidora del PSC Pilar Gorina

Josep Maria Vallès rep la medalla d'alcalde de mans de la regidora del PSC Pilar Gorina / Foto: Ajuntament

Els nervis de Pilar Gorina

L'encarregada de posar la medalla de regidor als 25 nous edils ha sigut Pilar Gorina, com a regidora de més edat, cosa que ha entomat amb 'esportivitat i humor'. Gorina ha passat en quatre dies d'estar fora del ple -era la 4 a la llista del PSC, que només va treure tres regidors-, a ser regidora gràcies la 'dimissió' de Pere Soler, i ser la protagonista, amb permís de Vallès, d'un ple tan important. Potser per aquest motiu ha sigut víctima dels nervis en algun moment.

Sempre és curiós fixar-se en quins regidors escullen la fórmula de jurar o de prometre el càrrec amb la mà sobre la Constitució i l'Estatut de Catalunya. Només tres dels 25 regidors han jurat: Marcos Rodríguez, Álvaro Benejam i Alfredo Bergua. La resta, inclòs Jordi Guirado de Vox i Maria Estrella Salanova del PP, han promès el càrrec, i molts han afegit la cua de "per imperatiu legal".

També ha cridat l'atenció qui, a més de prometre per imperatiu legal, també ha afegit alguna frase relacionada amb la llibertat i/o la independència de Catalunya o els Països Catalans. O més ben dit, dels 15 regidors de partits obertament independentistes, sis no hi han fet cap esment: Josep Maria Vallès, Albert Salarich, Ángel Pedrós, Núria Escamilla i Cristina Paraira de Junts, i Marco Simarro de la CUP.

Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, entre el públic a la sala de plens

Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, entre el públic a la sala de plens / Foto: Ajuntament

La nova sala de plens estava plena com un ou. De fet, s'ha hagut d'habilitar l'OAC i la sala Noble per encabir a familiars, exregidors i ciutadans que no s'han volgut perdre un dia com aquest. Qui tampoc s'ha volgut perdre el gran dia de Josep Maria Vallès és el secretari general de Junts, Jordi Turull, que anys enrere va ser gerent de l'Ajuntament santcugatenc. Curiosament, ni Turull ni la presidenta del partit, Laura Borràs, van venir a fer costat a Vallès en cap acte de campanya, per desig exprés de l'actual alcalde. Malgrat tot, Turull ha escollit Sant Cugat, de tots els municipis que aquest dissabte al matí escollien un alcalde de Junts, i Vallès li ho ha agraït amb una càlida abraçada.

Hi haurà pacte?

La gran incògnita que s'obre ara és saber si el futur govern municipal estarà format pels nou regidors de Junts o acabaran sent 13 si Esquerra Republicana s'hi suma. Com va explicar Cugat Mèdia fa uns dies, Josep Maria Vallès vol tenir el govern tancat abans de Festa Major, malgrat que tindria temps legal fins al 28 de juliol. El gest d'ERC i el PSC de no presentar candidat alternatiu a l'alcaldia, tot i no canviar res, sí que és un gest de bona voluntat per arribar a una entesa. D'Esquerra ja no sabíem, ja que és públic que estan negociant, però el que és nou és l'oferiment, obert i sense complexos, dels socialistes.

Elena Vila, nova portaveu del grup municipal del PSC, amb un to contundent, tendint al míting que ha cridat l'atenció, ha deixat dues frases molt clares: "ens posem a disposició" i "tenim voluntat d'arribar a acords". Preguntat a fonts socialistes si ja s'havien ofert a Vallès per entrar al govern, la resposta ha sigut el silenci, tot i que sembla que això ja s'hauria produït.

Del discurs d'Elena Vila ha destacat un altre missatge, quan ha dit que treballaran amb voluntat d'escolta "sense personalismes i sense ambicions particulars". En qui devia estar pensant?

Un altre discurs d'un portaveu que ha fet aixecar la cella a més d'un és el del portaveu de la CUP, Marco Simarro, que ha retret la manca de respecte institucional a alguns regidors de Junts. Segons Simarro, el 29 de maig alguns dels futurs regidors de govern es van passejar pel consistori dient "hem tornat", i que en aquestes setmanes que han passat entre el 28 de maig i el 17 de juny, ja hi havia "gent treballant per Junts" dins l'Ajuntament. El cupaire, dirigint-se a Vallès, li ha recordat que amb nou regidors "no podran fer com si això fos seu".

Josep Maria Vallès, amb la vara d'alcalde davant els fotògrafs

Josep Maria Vallès, amb la vara d'alcalde davant els fotògrafs / Foto: Ajuntament

Un cop acabat el ple de constitució, que ha durat poc menys de dues hores, s'ha format una cua llarga de gent que volia felicitar, saludar i fer-se una fotografia amb el nou alcalde. El tradicional 'besamans'. Com si fos el nuvi d'un casament, feliç com un anís, s'ha passat més de 30 minuts amb un somriure fixat davant dels flaixos de les càmeres i els mòbils. Aquest dissabte només hi ha hagut una persona més feliç que Josep Maria Vallès, el propietari de la Galeria Canals, Josep Canals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.