En Comú Podem insta les administracions a actuar ràpid per evitar que el cas de Novafinca s'estengui

La coalició proposa desplegar la llei d'habitatge i fer canvis urbanístics per limitar el lloguer d'habitacions


Temes relacionats

Fer fora famílies per llogar pisos per habitacions: la nova realitat a Sant Cugat (31/oct/23)

El lloguer a Sant Cugat: 1.240 euros al mes de mitjana, el doble que a Rubí ( 7/mar/23)


  • Comparteix:

Imatge de la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

En Comú Podem alerta que el cas de Novafinca; que ha deixat de renovar el lloguer a desenes de veïns per començar a implementar el 'coliving', és a dir, el lloguer d'habitacions; es pot estendre com a pràctica per evitar la regulació dels preus. Tot i que la pràctica és legal, la coalició insta a les administracions a regular-la i fer servir tots els instruments per limitar-la. Entre les seves propostes hi ha desplegar inspeccions, revisar la concessió de llicències o introduir canvis urbanístics al PGM perquè requereixi permisos similars a l'activitat com a pensió. A més, els comuns presenten al ple d'aquest novembre una moció perquè s'exigeixi des de Sant Cugat el desplegament de la Llei estatal d'Habitatge i la regulació dels preus del lloguer en les zones tensionades.

Aquest és el cas de Sant Cugat, que és el municipi de més de 50.000 habitants amb el preu del lloguer més car. Per això, En Comú Podem reclama al ministeri de Transports i Agenda Urbana, via moció, que publiqui el llistat de zones amb el mercat tensionat com preveu la Llei d'Habitatge i que s'apliqui l'índex de preus.

"Serà positiu per a Sant Cugat", afirma el portaveu dels Comuns, Ramon Gutiérrez, qui creu que el sector privat està aprofitant les escletxes legals per "especular i precaritzar el dret de l'habitatge". En aquest sentit, ha posat com a exemple el cas de Novafinca.

Tot i que la Llei d'Habitatge deixa fora, per exemple, els pisos turístics i que el marge de les administracions és estret; des d'En Comú Podem consideren que "alguna cosa es pot fer". "No ho podem prohibir, però els podem tensionar", concreta Gutiérrez, que aposta per les inspeccions, dificultar les llicències i assimilar aquesta pràctica a altres activitats com és el cas de les pensions.

Una de les opcions que el grup està estudiant des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és la modificació del PGM per considerar que amb la segregació dels habitatges en habitacions és perd l'ús com a immoble habitual i llavors caldria una llicència d'activitats.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ


Ramon Gutiérrez

No els hi podem prohibir, però els podem tensionar o posar nerviosos, i buscar aquelles eines legals que ens permetin fer que allò que fan no és un lloguer habitual i que, per tant, necessiten una llicència d'activitats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.