L'aprovació dels comptes comença a caminar amb l'abstenció i la petició de diàleg del PSC i la CUP

El PP, Vox i En Comú Podem han reprovat el govern amb la seva proposta de pressupost


  • Comparteix:

L'Ajuntament treballa per presentar el pressupost nou a primers de gener / Foto: Ajuntament

L'Ajuntament treballa per presentar el pressupost nou a primers de gener / Foto: Ajuntament

La majoria de Junts i ERC ha permès que els pressupostos per a l'any vinent hagin superat l'aprovació inicial. Tot i això, el govern afronta el tràmit amb bones vibracions amb l'abstenció del PSC i la CUP, membres de l'anterior govern, que han exhibit voluntat de diàleg per elaborar uns comptes tocats pel dèficit de 25 milions deixat pel tripartit. La reprovació ha vingut dels tres nous partits de l'oposició, PP, Vox i En Comú Podem. El PP ha carregat contra el 'desastre' financer, Vox contra mantenir partides 'ideològiques' i els comuns per retallar en cultura i cooperació.

ESCOLTA-HO

Introduir d'urgència l'aprovació inicial dels pressupostos no ha estat la millor carta de presentació per a l'oposició, que no ha disposat de temps per estudiar la proposta. No obstant això, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha justificat que els 25 milions de dèficit que la seva àrea ha trobat fa més necessari que mai començar el 2024 amb els comptes aprovats. Brugarolas ha trobat, però, la "comprensió" dels partits de l'oposició que abans estaven governant, especialment la del PSC, com a responsable dels números.

L'abstenció positiva del PSC i la CUP

El PSC no ha entrat a justificar la seva gestió quan va governar i ha exposat un discurs positiu amb l'accent en la necessitat de fer "reajustaments" responsables amb els drets de les persones i el manteniment de la seva qualitat de vida. Més crítica ha estat la CUP que ha lamentat que el capítol d'ingressos no ambicioni recaptar més impostos i no saber quin patrimoni es vendrà per sufragar el dèficit financer. D'altra banda, els cupaires han aplaudit el blindatge social dels comptes que han atribuït "al seu llegat" de govern.

El PP carrega, Vox assenyala i En Comú Podem reflexiona

La defensa dels cupaires de la seva obra de govern ha situat el partit en el blanc de les crítiques del PP. Els populars també han lamentat que Junts no tregui els colors al PSC per la gestió econòmica que va fer "per no comprometre ERC", actual soci i membre de l'anterior govern, que no ha intervingut al debat. El PP ha justificat el vot contrari als comptes per no haver tingut temps d'estudiar-los, tot i celebrar la contenció pressupostària.

Vox també s'ha oposat als comptes al·legant la reducció de la partida de seguretat, ha dit, en un 85% i per la previsió de despeses "per a entitats LGTBI i immigrants", entre d'altres factors. Segons els càlculs del partit d'extrema dreta, revertint aquests conceptes l'Ajuntament podria disposar d'un milió més d'euros.

En Comú Podem ha girat el discurs en sentit contrari, assenyalant la necessitat de no repercutir la proposta de pressupost en les entitats culturals i l'àmbit de cooperació, així com en les àrees d'ocupació, comerç i dinamització econòmica. Els comuns veuen que el govern està refermant "la cultura de la improvisació".

Junts defensa els comptes

I això ha dolgut a Junts que ha replicat els comuns defensant "la cultura de la planificació", necessària, ha dit, per capgirar un context econòmic "duríssim". També ha volgut tranquil·litzar el PP dient que la Policia Local incorporarà 16 nous agents i ha deixat clar a la resta que la proposta de comptes no és "alarmista" si no que és "una aposta per mirar endavant".

CONSULTA AQUÍ LA PROPOSTA DE PRESSUPOSTOS DEL GOVERN








Marco Simarro

En el nostre pas pel govern vam multiplicar la despesa social i estem convençuts que aquesta idear de blindar aquesta despesa es deu al nostre llegat.

Ramon Gutiérrez

El pressupost infradota encara més despeses necessàries. De nou, haurem d'estar pendents d'ingressos extraordinaris que ens hauran de tornar a salvar el 2024.

Carles Brugarolas

Treballem per la unificació de tots els instruments de planificació de la casa. Volem tenir una planificació estratègica que tingui uns indicadors.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.