En Comú Podem vaticina que Sant Cugat tancarà l'any amb 40 milions d'euros de dèficit

La coalició lamenta que l'equip de govern hagi optat per la contenció en comptes d'incrementar la recaptació


  • Comparteix:

Imatge de la roda de premsa d'En Comú Podem / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la roda de premsa d'En Comú Podem / Foto: Cugat Mèdia

En Comú Podem assegura que l'equip de govern ha fet augmentar el dèficit de l'Ajuntament fins tancar l'any en uns 40 milions d'euros. Segons la coalició, l'executiu ha traslladat al 2023 despeses previstes per a l'any vinent, donant per perdut l'exercici i condicionant el següent amb retallades; així com la capacitat d'endeutament municipal. Per al portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, és 'un error' que, a més, el govern local està fent servir d''excusa' per poder atribuir a l'equip anterior i a la seva gestió financera les retallades.

Al setembre, l'equip de govern ja va xifrar en més de 25 milions d'euros el dèficit del consistori, una quantitat que es preveia que s'ampliaria amb la liquidació del pressupost amb el tancament de l'any, com va avançar el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, en una entrevista a Cugat Mèdia.

Ara, En Comú Podem adverteix que aquest increment pot arribar fins als 40 milions d'euros perquè l'equip de govern està incorporant al 2023 despeses del 2024. Una estratègia que el portaveu de la formació, Ramon Guitiérrez, ha lamentat perquè, juntament amb la congelació de les ordenances fiscals, aboca el consistori a les retallades i a no poder endeutar-se. De fet, la formació assegura que l'Ajuntament encara no està sota la tutela de la Generalitat, tot i que Sant Cugat ja va tancar el 2022 amb 9 milions de dèficit i un estalvi brut en negatiu. Amb aquesta previsió financera per al 2023, diuen els comuns, sí ho estarà el 2024.

És per això que la coalició també critica que l'Ajuntament hagi optat per mantenir les ordenances fiscals sense incrementar la capacitat recaptatòria del consistori. Només amb les bonificacions, En Comú Podem xifra en uns 4,6 milions d'euros -3,1 vinculats a l'IBI- els diners que el consistori deixa d'ingressar. Per això, el grup municipal reclama revisar la progressivitat perquè aquestes bonificacions s'apliquin per a aquelles persones que ho necessiten i en aquest sentit ha presentat una al·legació per mantenir el topall de 50.000 euros en la bonificació de l'IBI per a famílies nombroses.

Tot i així, En Comú Podem defensa que el dèficit de l'Ajuntament "no és un forat", sinó que és un problema de necessitat de finançament derivat de la manca de planificació i previsió del consistori des de fa molts anys, més que una qüestió de mala gestió d'un equip de govern.


Ramon Gutiérrez

Amb l'excusa d'aquest forat dels 25 milions d'euros, s'ha fet més gran encara per al 2023 avançant pagaments. Això té una conseqüència, no ens podrem endeutar i entrarem en tutela financera de la Generalitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.