El nou contracte del servei de neteja i recollida de residus de Sant Cugat creix un 53%

L'aprovació de la licitació passa pel ple per adaptar el servei a les necessitats actuals de la ciutat i entrar en funcionament a finals de 2024


  • Comparteix:

Els contenidors soterrats desapareixeran amb l'entrada en funcionament del nou contracte / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Els contenidors soterrats desapareixeran amb l'entrada en funcionament del nou contracte / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

L'equip de govern porta a aprovació al ple municipal de desembre, que se celebra aquest divendres 22, la licitació del nou contracte de servei de neteja viària i recollida i transport de residus. El pressupost creix un 53%, passant dels 8 milions d'euros de la licitació del 2010, al 12,29 milions de l'actual. La previsió és posar-lo en marxa a finals de 2024, una vegada hagi finalitzat el procés d'adjudicació i de resolució de possibles al·legacions. El nou servei s'ha preparat amb l'objectiu principal d'adaptar-lo a les necessitats actuals de Sant Cugat i per donar resposta, sobretot, al creixement de la ciutat en els darrers 14 anys. Més freqüència de neteja, maquinària més eficient, més control de residus, plataformes mòbils, eliminació de contenidors soterrats i ampliació del porta a porta, són alguns dels elements destacats. El ple municipal comença a les 9 h, i a les 13 h serà el moment de l'audiència pública. La sessió es pot seguir en directe per Cugat Mèdia a través del web, el 91.5 FM i les xarxes socials.

L'augment de recursos econòmics del nou contracte anirà acompanyat també d'un augment del nombre de recursos humans (que no es pot acabar de concretar fins que no s'hagi adjudicat el nou contracte), a més d'una renovació i millora general de la maquinària, que s'anirà adquirint gradualment un cop la nova empresa adjudicatària comenci a desplegar el servei.

"Ha sigut una feina transversal. Tots ens hem bolcat perquè sortís al desembre i ho hem aconseguit", ha apuntat la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Cristina Paraira, en la roda de premsa anterior al ple. "És el punt de sortida perquè necessitem un nou servei, ja que estem en pròrroga forçosa i no s'està donant el servei que tocaria. Ens havíem de posar en marxa", ha afegit la regidora.

Neteja viària

Augmentarà la seva freqüència i, en general, es doblarà. Al centre vianantitzat, per exemple, es mantindrà la neteja diària, però s'incorporaran millores en maquinària i tipologia de serveis. Al nucli i a barris com Mira-sol, Volpelleres i Can Mates es netejarà setmanalment i a la Floresta, les Planes, Can Barata i Can Borrull es farà de manera quinzenal. Incorporar maquinària d'alta eficiència energètica i de baix consum d'aigua, entre d'altres, són qüestions prioritàries del nou contracte que s'ha de licitar, on també destaca l'augment de pressupost per a la neteja de pintades, que es doblarà, passant a 195.408 euros.

Recollida de residus

El nou servei s'ha dissenyat per augmentar, sobretot, la recollida selectiva. Per assolir-ho, es faran més controls a través dels nous contenidors de resta i orgànica, que estaran tancats i funcionaran a través de targetes identificatives. D'altra banda, a Valldoreix també hi haurà un major control de la recollida porta a porta, i també a través de contenidors amb xips.

Al nucli s'eliminaran els contenidors soterrats i s'instal·laran plataformes mòbils que funcionaran com un porta a porta amb horaris específics. De fet, el sistema porta a porta s'oferirà també als comerços amb totes les fraccions i no només amb el cartró, com passa ara. D'altra banda, a les Planes, Sol i Aire i Can Barata s'instal·laran compostadors comunitaris amb control d'accés en compte de contenidors d'orgànica.

Nova Taxa de residus

A partir del 2025 s'aplicarà una nova taxa per cobrir el servei de recollida i transport de residus, com marca la llei a partir d'una directiva europea. Aquesta taxa, però, no serà uniforme sinó que cadascú pagarà en funció dels residus que genera i de l'ús de les fraccions de recollida. L'Ajuntament recollirà les dades a partir dels contenidors amb targeta (resta i orgànica) i les inspeccions aleatòries que es faran per barris dos cops l'any.

Un contracte de grans xifres

La neteja viària i la recollida de residus és, a nivell econòmic, la concessió més important de l'Ajuntament. El nou servei té un cost global de licitació de 130,7 milions d'euros repartit en quatre lots.
  • Lot 1:
  • Neteja viària i recollida i transport de residus amb una durada de contracte de 10 anys i un cost de licitació de 12,9 milions d'euros.
  • Lot 2:
  • manteniment i neteja exterior de contenidors amb una durada del contracte de tres anys (més dos de pròrroga) i un cost de licitació d'1,5 milions d'euros.
  • Lot 3:
  • Neteja de pintades amb una durada de contracte de dos anys (més tres de pròrroga).
  • Lot 4:
  • Recollida i transport de fibrociment amb una durada de contracte de dos anys (més tres de pròrroga) i amb un cost de 53.142 euros.


    Cristina Paraira

    Ha sigut una feina transversal. Tots ens hem bolcat perquè sortís al desembre i ho hem aconseguit. Ara és el punt de sortida. Necessitem un nou servei perquè estem en pròrroga forçosa i no s'està donant el servei que tocaria i ens havíem de posar en marxa.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.