Nou intercanvi de retrets al ple de Sant Cugat a l'hora de donar suport a Palestina

La CUP ha retirat la moció per evitar que l'alternativa de Junts prosperés


  • Comparteix:

Sant Cugat per Palestina ha fet reivindicacions a la sala de plens / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat per Palestina ha fet reivindicacions a la sala de plens / Foto: Cugat Mèdia

El conflicte a la franja de Gaza no aconsegueix, novament, una declaració de suport cap el poble palestí en el sí del ple municipal. A l'octubre, En Comú Podem (ECP) va retirar una moció en aquest sentit davant la presentació d'un text alternatiu de Junts. Ara, ha estat la CUP que al ple de febrer ha optat per fer el mateix i evitar que la contraproposta juntaire 'desvirtuï' la moció que presentava en nom de Sant Cugat per Palestina. La proposta demanava a l'equip de govern evitar manifestacions a favor de l'ocupació israeliana i que l'Ajuntament s'adherís a la campanya civil internacional de boicot contra Israel. Junts ha posat en dubte que s'hagi de parlar de 'genocidi' i ha afirmat que la moció cupaire 'ens allunya de la pau'.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ DE LA CUP

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ ALTERNATIVA DE JUNTS

Després que 200 persones es concentressin dissabte a Octavià per reclamar l'alto el foc a Gaza, la guerra en aquesta zona ha escenificat de nou el xoc de posicionaments entre Junts i els partits d'esquerres. ERC, el PSC, la CUP i ECP han lluït aquest dilluns el símbol palestí de la síndria per visualitzar el suport a la causa palestina i, per extensió, a la moció cupaire, finalment retirada.

La membre de Sant Cugat per Palestina Júlia Bolao ha titllat Junts, en un discurs molt encès, "d'hipòcrites i racistes perquè això amb Ucraïna no passava". L'activista ha defensat que "tothom té dret a existir" i que l'estratègia dels juntaires "fa el joc al sionisme". El portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha esgrimit que el text juntaire és "absurd" tenint en compte les declaracions de la comunitat internacional i l'acumulació de víctimes.

Precisament, el portaveu de Junts, Carles Brugarolas, ha recordat que hi ha víctimes a les dues bandes i ha reiterat el patiment dels santcugatencs que la viuen de prop, en al·lusió a la comunitat jueva de la ciutat. També ha qüestionat que la paraula "genocidi" sigui la més adequada per descriure el que està passant a la zona.

La resta de formacions han defensat posicionaments amb diferents intensitats. Vox directament no ha intervingut i el PP ha avalat la moció juntaire per ser "equilibrada, profunda i amb rigor històric". ERC ha demostrat sintonia zero amb el seu soci de govern i, amb un discurs molt formal, no ha esmenat el text cupaire on s'instava l'Ajuntament a no establir relacions amb empreses i institucions israelianes en entendre que el debat transcendia l'àmbit local.

El PSC ha recordat que l'atac de Hamàs és injustificable però que res pot fer que "es tanqui els ulls al conflicte". Més contundent ha estat ECP, que ha emplaçat Junts a "parlar clar" i a fer públic el seu posicionament "a favor dels qui apunten amb els seus canons al poble palestí".


Bolao i Brugarolas

Tothom té dret a existir. Les víctimes no cauran en l'oblit / Si el quefensen vostès fos així, tenint en compte que Israel té armes nuclears... No sé. Parlar de "genocidi" per referir-se a aquesta situació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.