Redactar un pla funcional per a l'hospital de dia, una de les claus de l'acord pressupostari entre el Govern i el PSC

L'entesa entre ERC i el PSC recull destinar 144 milions a l'atenció primària


Temes relacionats

Sant Cugat disposarà d'un nou hospital públic de dia que es construirà a Rubí (25/gen/24)


  • Comparteix:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa / Foto: Mariona Puig (ACN)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa / Foto: Mariona Puig (ACN)

L'acord pressupostari entre el Govern (ERC) i el PSC inclou el compromís de redactar 'el pla funcional' de l'hospital de dia que s'ubicarà a Rubí i que donarà servei també a Sant Cugat i Castellbisbal. Aquesta és una petició feta des de la federació Vallès Oest dels socialistes. Els comptes inclouen 144 milions d'euros més per a l'atenció primària, un 25% del pressupost total en salut. Socialistes i executiu han fet públic aquest dimarts al matí el pacte per als comptes, que també inclou partides concretes per fer front a la sequera, com 120 milions més per a ajuts per als ajuntaments.


CONSULTA AQUÍ EL DOCUMENT DE L'ACORD PRESSUPOSTARI ENTRE ERC I EL PSC

En canvi, l'acord no esmenta el Hard Rock, el macroprojecte que ha estat encallant les negociacions les darreres setmanes, ja que el PSC demanava l'aprovació del PDU, un dels compromisos del passat acord de pressupostos. A més, segons el pacte el PSC es compromet a no bloquejar esmenes als pressupostos que estiguin acordades amb altres formacions necessàries per tirar endavant els comptes, com podrien ser els comuns.

25% a atenció primària i 10% més per a educació

Si s'aprova el pacte de pressupostos, es destinarà el 25% de l'apartat de salut a l'atenció primària, amb un increment de 144 milions d'euros a aquesta partida. A més, s'invertirà 110 milions per reduir les llistes d'espera i 110 més a millorar el finançament dels centres i consorcis sanitaris.

A banda, hi haurà 320 milions per aplicar el 3r Acord Marc de l'ICS, amb uns 100 milions d'aquests per a millorar les condicions laborals d'infermeres i tècnics de cures. També es preveu 52 milions d'euros fins al 2030 a l'aplicació del cinquè conveni col·lectiu del transport sanitari. Amb el nou acord es crearà un fons extraordinari de salut de 800 milions per normalitzar la despesa desplaçada i "apropar el pressupost a la despesa real en aquest àmbit".

També en l'àmbit de la salut, es destinarà 50 milions a actuacions de millora i construccions de nous centres d'atenció primària, 45 milions a l'ampliació de l'Hospital del Vendrell i 32 milions a l'ampliació de l'Hospital del Mar.

Per altra banda, l'educació és un dels àmbits que també viu un creixement de pressupost, amb un 10% més que l'any 2023, arribant així als 7.435 milions. Hi haurà 50 milions d'euros per implementar mesures d'acord amb les conclusions de Grup d'Impuls de Millores educatives; 35 milions per a educació inclusiva; 25 milions a l'equiparació del personal de l'escola concertada al de la pública; 7 milions a escoles bressol per aconseguir un increment de 200 euros per plaça; i 5 milions a la climatització de 100 centres educatius.

També hi haurà 67,5 milions al reconeixement del primer estadi a partir dels 6 anys, l'equiparació salarial dels professors tècnics d'FP i del cos de mestres de taller d'arts plàstiques i disseny, i la reducció calendaritzada de dues hores lectives per a majors de 55 anys.

120 milions més en subvencions a ens locals contra la sequera

En el camp de la sequera, Aragonès ja s'havia compromès a arribar als 1.000 milions de pressupost per fer-hi front. En el marc de l'acord amb el PSC s'ha pactat destinar 120 milions més a subvencions a ens locals per a inversions per a la recuperació, rehabilitació, adequació i execució de captacions d'aigües subterrànies per a l'abastament. També hi haurà 86,3 milions per a millores del reg. A més, el Govern s'ha compromès a executar les obres pendents contemplades a la llei de mesures urgents per fer front a la sequera, que es va aprovar el 2023.

4.000 habitatges nous al parc de lloguer social

En l'àmbit de l'habitatge Govern i socialistes han acordat que durant el 2024 s'incorpori 4.000 habitatges nous al parc de lloguer social de Catalunya, perquè entre el 2023 i el 2026 s'arribi als 10.000.

Hi haurà 30 milions més a la partida per promoure la construcció d'habitatges de lloguer assequible en sòls de l'Incasòl o cedits, per arribar als 90 milions del fons de fiances de l'Incasòl, i de cara al 2024 començarà la promoció de 424 habitatges nous per a lloguer assequible. Es destinarà 50 milions a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya perquè incorpori 500 habitatges nous per a meses d'emergència durant el 2024; i es pretén arribar als 1.000 habitatges adquirits per l'Incasòl des del 2023 a partir de la incorporació d'habitatges procedents de grans tenidors.

A través de l'ICF es vehicularà 500 milions de finançament per promoure la construcció de 2.350 habitatges de lloguer amb protecció oficial en sòl públic per part d'operadors públics i socials.

47,7 milions més a indústria i 52 a universitats

En indústria, l'acord contempla 47,7 milions més en suport directe a la indústria, fins als 165 milions; 100 milions fins al 2026 per a les obres del Catalunya City a l'Edifici de Turbines de Catalunya Media City i al Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa; i aprovar un programa de 25 milions per millorar els polígons industrials i negociar amb el govern espanyol el traspàs de recursos a través dels romanents dels fons Next Generation.

A més, s'invertirà 65 milions a l'ampliació de la xarxa de fibra òptica. El Govern també s'ha compromès a aprovar les bases per a la convocatòria del Fons de Transició Nuclear durant els primers tres mesos de l'any.

El pacte de pressupostos inclouen també 52 milions al finançament de les universitats (10 per a estabilitzar PDI, 5 per a PAS i 37 per a creixement vegetatiu i increments retributius); i 35 milions com a mínim per al pla d'inversions universitàries. Hi haurà 30 milions per al desplegament de la llei de la ciència i 2,6 milions més per als centres de recerca.

57 milions al metro de Barcelona

Pel que fa a infraestructures, Govern i PSC han pactat destinar 57 milions al finançament del metro de Barcelona, amb actuacions a diverses línies i estacions, i augmentar en 24,7 milions la partida de transport de viatgers intermunicipal per carretera en la xarxa de busos interurbans.

A banda, si s'aproven els comptes, hi haurà 55 milions per a ens locals en línies i incentius per a l'autoconsum, la mobilitat elèctrica i la rehabilitació energètica d'edificis, promoguts per l'ICAEN. A més, el Govern s'ha compromès a incorporar a la llei de mesures disposicions per agilitzar la tramitació de projectes encaminats a la generació i emmagatzematge d'energia de fonts renovables.

En el camp judicial, Govern i socialistes han pactat implementar 25 unitats judicials noves, tot i que qui ho ha d'adoptar i finançar és el govern espanyol. També s'ha acordat 1,8 milions per renovar càmeres i sistemes de videovigilància a comissaries de Mossos.

115 milions a l'increment de tarifes de la cartera de serveis socials i 1.000 noves places de residència

El pacte inclou també 115 milions a un nou increment de les tarifes dels serveis inclosos a la cartera de serveis socials, que consolidaran l'increment del 4% del 2023 i impulsaran un nou increment del 5% de mitjana. A més, es destinarà 26 milions a la concertació de 1.000 noves places de residència, 200 d'aquestes a places de salut mental.

L'acord també contempla un augment del 5,82% del pressupost per al Fons de Cooperació Local, fins a arribar als 154 milions. També s'augmentarà un 5,5% el pressupost del Conselh Generau d'Aran, fins als 36,6 milions.

Pel que fa a l'esport, es destinarà 43,5 milions a les federacions esportives catalanes.

El PSC no bloquejarà esmenes i es farà un seguiment trimestral de l'acord

Al marge de les partides concretes de l'acord, el PSC s'ha compromès a no bloquejar esmenes que el Govern pacti amb altres formacions polítiques que siguin necessàries per aprovar els pressupostos, com podrien ser els comuns. Tot i això, el pacte concreta que aquestes esmenes no poden contradir l'acord global amb el PSC.

A més, es crearà una comissió de seguiment de l'acord formada per tres persones del Govern i tres representants del PSC per avaluar-ne el compliment. La comissió es reunirà com a mínim cada trimestre o quan una de les parts ho demani. Trimestralment, el Govern detallarà el percentatge d'execució de l'acord.

Sense el Hard Rock

Una de les absències del pacte de pressupostos entre el Govern i el PSC és el Hard Rock. El macroprojecte ha estat un dels esculls per a l'acord entre els dos actors les darreres setmanes. De fet, ja va ser un dels obstacles en les negociacions dels passats pressupostos i finalment l'any passat el Govern es va comprometre a l'aprovació del pla director urbanístic del complex, un tràmit necessari per a fer-lo realitat. De moment aquest PDU segueix sense ser aprovat, i era una de les exigències del PSC per donar suport als comptes.

Aquesta demanda dels socialistes xoca frontalment amb la posició dels comuns, que reclamen al Govern que deixi córrer el macroprojecte i l'avisen que, si no és així, En Comú Podem no donarà suport al pacte.

L'acord amb el PSC encarrila l'aprovació dels pressupostos del 2024, tot i que el seu 'sí' no és suficient perquè tirin endavant. Així, els caldria un tercer grup que hi votés a favor o, com a mínim, s'hi abstingués.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.