Les dates que has de tenir en compte abans de les eleccions al Parlament del 12 de maig

El vot per correu es pot sol·licitar a partir d'aquest dimarts 19 de març


  • Comparteix:

El president, Pere Aragonès, en el moment de la signatura al Palau de la Generalitat / Foto: ACN (Bernat Vilaró)

El president, Pere Aragonès, en el moment de la signatura al Palau de la Generalitat / Foto: ACN (Bernat Vilaró)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el decret de convocatòria de les eleccions del 12 de maig i de dissolució del Parlament. La firma del document ha tingut lloc aquest dilluns al matí a la Sala de Diputats de Palau. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicarà aquest dimarts el decret de convocatòria del 12-M, i a partir d'aquí, comencen a comptar els 54 dies que, segons la LOREG -la llei electoral espanyola que regula les eleccions a Catalunya-, han de passar entre la convocatòria, i la dissolució del Parlament, i el dia de la cita electoral. D'aquesta manera, el vot per correu es podrà sol·licitar des d'aquest dimarts i fins a 10 dies abans de les eleccions, o sigui, fins al 2 de maig. I els vots es podran començar a emetre des del 22 d'abril i fins al 8 de maig. Pel que fa a les candidatures, s'hauran de presentar entre els dies 3 i 8 d'abril. El dia 16 es publicaran les candidatures ja proclamades per la JEC.

Els sortejos de les meses electorals es faran del 13 al 17 del mateix mes. La campanya començarà la nit del dijous 25 al divendres 26 d'abril, i acabarà el divendres 10 de maig, 15 dies després. L'endemà, dissabte 11 de maig, és la jornada de reflexió, la vigília de les eleccions.

Cal apuntar que el 12-M arribarà tan sols 11 dies abans que comenci la campanya de les eleccions europees, que tindran lloc el 9 de juny.

La signatura i l'avançament de les eleccions

A Aragonès l'han acompanyat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i el secretari de l'executiu, Xavier Bernadí. El president va anunciar dimecres passat l'avançament de les eleccions, després que el Parlament tombés els pressupostos del 2024, en aprovar-ne les esmenes a la totalitat. Tot i l'acord amb el PSC per tirar endavant els comptes, el veto dels comuns -amb l'argument del Hard Rock- va impossibilitar que es tramitessin a la cambra, i això va precipitar la decisió del president.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.