Aprovació inicial del projecte de la nova biblioteca central sense consens entre govern i oposició

L'oposició critica el cost de 14 milions d'euros i reclama un treball conjunt entre tots els grups municipals


  • Comparteix:

Imatge del projecte de la biblioteca central urbana / Foto: Ajuntament

Imatge del projecte de la biblioteca central urbana / Foto: Ajuntament

La biblioteca central, projectada al parc de Ramon Barnils, es reactiva. El ple municipal ha aprovat inicialment aquest dilluns el projecte, redactat per Vol Estudio Architecture, que planteja finalment un edifici de 5.155 metres quadrats soterrats al parc que costarà gairebé 14 milions d'euros, quatre més dels previstos inicialment. Només el govern (Junts i ERC) hi han votat a favor; el PSC, el PP i Vox s'han abstingut, mentre que la CUP i En Comú Podem (ECP) han votat en contra. Tota l'oposició ha coincidit a qualificar el cost del projecte com a molt elevat i ha reclamat a l'executiu que iniciatives com aquesta comptin amb la participació de tots els grups municipals.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DEL PLE D'ABRIL

El projecte ha prosperat, però el consens plenari és lluny. "No hem d'oblidar les necessitats de les entitats, que han vist reduïdes i suprimides les subvencions", ha dit el regidor de PSC José Gallardo per qüestionar el grau de prioritat del projecte. En el mateix sentit s'ha pronunciat l'edil del PP Alfredo Bergua: [Amb els 14 milions] es podrien arranjar bona part de les voreres de la ciutat o fer una ciutat poliesportiva". El portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, també s'ha queixat que "hi ha necessitats que no s'estan cobrint".

Des de la CUP, la regidora Ariadna Sierra ha qualificat el projecte de "faraònic que respon a interessos de ves a saber qui". La cupaire troba a faltar que no s'hagi apostat abans per fer un "pla d'impuls" de les biblioteques actuals. "No tenim ni acabada La Unió i proposen un nou equipament", ha criticat. També ha qüestionat la iniciativa el portaveu d'ECP, Ramon Gutiérrez, que ha lamentat que el govern hagi tirat endavant sense "treballa conjunt per part de totes les forces". També ha assenyalat que els plans d'equipaments estan caducats i ha reclamat que l'executiu presenti el seu pla de mandat: "Només presenten els projectes got per gota".

Per part del govern ha intervingut el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós (Junts), que ha defensat que aquest és un projecte que promociona la cultura i la cohesió. "És una biblioteca evolucionada, adaptada als nous temps", ha dit sobre un edifici que, considera, representa "una aposta clara perquè la ciutat tiri endavant".

El projecte

Arran de l'increment del cost, el govern inicia ara la fase de cerca de finançament, que obre tant a administracions supramunicipals com a fundacions. I és que per a l'equip de govern, es tracta d'un equipament "molt ambiciós", que generarà una nova centralitat cultural i necessari.

El nou edifici ha de substituir l'actual Biblioteca Central Gabriel Ferrater, construïda fa tres dècades. De fet, suposarà ampliar l'espai per cinc amb un aforament de 700 persones, més les 200 que pot acollir la sala d'actes. Seran tres plantes amb façana a la Rambla del Celler.

Imatge de l'exterior de l'equipament

Imatge de l'exterior de l'equipament / Foto: Ajuntament

La intenció de l'equip de govern és que aquest nou equipament serveixi "d'unió" entre la zona del Monestir, la Casa de Cultura i el Celler Modernista amb la de la Biblioteca Gabriel Ferrater, el Teatre-Auditori i el Conservatori. La nova biblioteca constarà d'espais de lectura i treball, unes graderies que connectaran dos dels nivells, una sala d'actes per a diferents usos i patis interiors, entre d'altres.

Imatge de l'interior de l'equipament

Imatge de l'interior de l'equipament / Foto: Ajuntament

A més, la coberta de l'edifici quedarà connectada al mateix nivell que el parc, fet que permetrà que sigui un espai de passejada i estada. Els arbres que puguin quedar afectats pels treballs es trasplantaran; a més, es compensarà també la casa que es troba en l'espai on es projecta l'edifici.

La previsió de l'equip de govern és poder iniciar l'obra abans d'acabar el mandat.

Una vegada construït el nou equipament, l'actual biblioteca quedarà com un centre d'art i formació.

Conveni amb la Diputació de Barcelona

El ple municipal també ha aprovat aquest dilluns el conveni entre l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona per a la gestió integrada a la Xarxa de Biblioteques Municipals dels centres santcugatencs. És un conveni per quatre anys i per un valor d'1,19 milions d'euros.


Sierra - Pedrós

No ens cal un projecte faraònic que respon a interessos de ves a saber qui. / No és faraònic. És una biblioteca evolucionada adaptada als nous temps.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.