Tercera picabaralla per Gaza: els partits no es posen d'acord per fer front comú

En aquesta ocasió, la moció estava signada per Amnistia Internacional


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un mural en suport a la població de Gaza / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'un mural en suport a la població de Gaza / Foto: Cugat Mèdia

A la tercera no ha anat la vençuda. El ple d'abril tampoc ha assolit un posicionament comú sobre el conflicte a Gaza, que es debatia de nou a proposta d'una moció d'Amnistia Internacional (AI) presentada per En Comú Podem. Igual que ja va passar amb els textos dels comuns i els cupaires anteriors, l'entitat ha retirat el text per estar d'acord amb les esmenes de Junts. El debat ha servit, un cop més, per posar de relleu les tensions entre els juntaires i el PP amb els partits d'esquerres. La moció d'Amnistia pretenia, segons ECP, assolir 'un punt mig' d'acord que permetés a totes les formacions fer front comú per adoptar de manera immediata l'alto el foc a totes les parts del conflicte.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

CONSULTA AQUÍ LES ESMENES DE JUNTS

El text d'AI, defensat pel representant del col·lectiu David Casas, insta el govern espanyol a actuar per prevenir "el genocidi", un terme que Junts en les seves esmenes ha eliminat. Els juntaires, amb uns afegits secundats pel PP, han elevat en el text el greuge patit a Israel en el que representa "l'atac més sagnant contra la població israeliana des de l'Holocaust". Les esmenes juntaires han rebaixat la càrrega crítica contra l'actuació israeliana, cosa que AI i ECP, com a proposant, no han admès, igual que la CUP que ha considerat "un insult" les rectificacions de Junts al text.

Els comuns s'han mostrat decebuts pel fet que ni amb la proposta d'una entitat com Amnistia no s'hagi produït un acostament entre els diferents posicionaments ideològics. Unes esmenes que, segons ECP, "torpedinen" l'aprovació de la moció i el posicionament d'Amnistia Internacional. Molt diferent ho veu la regidora de Junts, Carme Ardid, que ha refermat que la voluntat del partit és treballar per la pau i ha reconegut que "és important" assolir un posicionament com a Ajuntament.

No ha estat possible. I bona mostra d'això ha estat la picabaralla a la qual s'han afegit altres partits. El PP ha carregat contra els comuns per erigir-se en "portaveus de la veritat suprema" en el seu suport a Palestina. Els populars també han estat blanc de les crítiques contundents d'ERC, que ha reivindicat evitar abocar-se a "una escalada infinita de violència". Amb un discurs més calmat, el PSC ha recordat que cal aparcar les diferències ideològiques amb l'alt cost humà que ha generat el conflicte.

El text de Junts afegia la condemna a l'atac de l'Iran sobre Israel d'aquest dissabte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.