El ple acorda demanar el retorn a Catalunya dels 'Papers de Salamanca'


  • Comparteix:

Part dels papers de Salamnca s'ubicaran a l'edifici de l'Arxiu Nacional si algun tornen a Catalunya

Part dels papers de Salamnca s'ubicaran a l'edifici de l'Arxiu Nacional si algun tornen a Catalunya

L'Ajuntament de Sant Cugat ha acordat, amb l'única abstenció del PP, demanar el retorn immediat de la totalitat dels documents espoliats per les tropes franquistes i que es mantenen incautats a l'Arxiu de Salamanca. Els populars no s'han sumat a la moció adduint la necessitat de mantenir la unitat del 'Archivo de la Guerra Civil'.

El Partit Popular s'ha quedat sol invocant la suposada unitat dels documents referents a la Guerra Civil per no retornar els anomenats papers de Salamanca als seus legítims propietaris. El regidor popular Alfredo Bergua sosté que el tema no es pot utilitzar com a instrument d'enfrontament polític i aposta per obrir un procés de diàleg:

Alfredo Bergua

Creiem que aquest tema no es pot convertir en una qüestió de confrontació política


La resta de grups han acordat reclamar l'immediat el retorn de la documentació sostreta per la força de les armes per les tropes del general Franco. Convergència i Unió, Esquerra Republicana, PSC i Iniciativa han coincidit a assenyalar que es tracta d'un acte de justícia històrica i l'única manera de donar per tancada la ferida oberta per la Guerra Civil. El tinent d'alcalde de Presidència, Joan Recasens, ho definia com un acte de normalitat democràtica:

Joan Recasens

Els documents formen part d'un espoli que no només afecta institucions sinó també persones conegudes i desconegudes


Finalment PSC i PP s'han embrancat en una discussió sobre quin dels dos partits podia i no ha retornat els papers. Recordem que va ser durant l'etapa socialista que es va aprovar en Consell de Ministres el retorn de la documentació, una decisió que mai es va dur a terme. Convergència i Unió ha tancat la discussió afirmant que cap dels dos partits va rebre la delegació de 150 persones que van viatjar fins a Salamanca en un acte organitzat per la Comissió per la Dignitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.