CiU, ICV i ERC donen suport a una moció a favor de la consulta sobre la sobirania de Catalunya


Temes relacionats

La plataforma avala la moció i destaca que Sant Cugat és la ciutat més poblada que farà la consulta (16/oct/09)

La Plataforma per a l'Autodeterminació vol fer la consulta el 13 de desembre ( 8/oct/09)


  • Comparteix:

CiU, ICV-EUiA i ERC encoratgen la societat civil a organitzar la consulta

CiU, ICV-EUiA i ERC encoratgen la societat civil a organitzar la consulta

CiU, ICV-EUiA i ERC donaran suport a una moció a favor d'una consulta sobre la sobirania de Catalunya en el ple d'aquest dilluns. Els tres partits portaran a votació un text en què s'encoratja les associacions locals a promoure la votació, però que també deixa clar que l'Ajuntament es manté al marge d'aquest procés. La moció que es durà a votació, a la qual ha tingut accés Cugat.cat, és fruit del consens entre les tres forces polítiques i la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació. El PSC s'hi abstindrà i el PP hi votarà en contra.

En el text, es destaca l'obligació d'un ajuntament a donar suport a processos participatius ja que, assegura, aquestes iniciatives són un 'valor a preservar'. Malgrat això, la moció remarca que l'Ajuntament, com a 'expressió del sentit polític de la ciutat', ha d'estar 'al marge del procés' ja que el moviment que organitza la consulta és 'cívic i ciutadà'. A més, la moció subratlla que la celebració d'aquesta consulta no ha de comportar 'cap tipus de conflictivitat social', tal com es va demostrar a Arenys de Munt, primer municipi a dur terme aquesta iniciativa.

El portaveu de CiU, Joan Recasens, ha destacat que el text impedeix la partidització de la iniciativa i respecta la legalitat. Recasens ha remarcat la defensa de la federació a qualsevol consulta ciutadana.

Joan Recasens

No podíem incomplir la legalitat però sí que hem de respectar que la societat civil vulgui consultar la ciutadania.





El PSC es decanta per l'abstenció, ja que, tot i respectar la proposta, no comparteix el seu objectiu. A més, en el mateix ple els socialistes presentaran una moció en defensa de l'actual Estatut per subratllar la defensa del federalisme. Salvador Gausa és el portaveu del PSC.

Salvador Gausa

Pensem que en el desplegament de l'Estatut hi ha molt camí per recórrer i és el marc que oferim a la col·lectivitat.




ICV-EUiA s'ha afegit a la moció en ser 'incloent i no excloent' després d'haver-s'hi introduït canvis respecte la proposta de la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació. El portaveu ecosocialista, Xavier Boix, destaca el fet que s'hi parli de consulta sobre la sobirania i no sobre la independència.

Xavier Boix

La proposta que ens feia la plataforma feia referència a una consulta per la independència. Ara, amb l'actual moció, ens sentim més còmodes.




ERC ha mostrat la seva satisfacció per l'acord a què ha arribat amb nacionalistes i ecosocialistes. El portaveu republicà, Raül Grangé, admet haver fet concessions per pactar el text amb les dues forces.

Raül Grangé

Hi hem posat molt d'esforç i hi hem hagut de fer moltes renúncies per tirar-la endavant.




El PP no donarà suport a la moció en considerar que temes com la crisi econòmica són més rellevants en aquests moments. La portaveu popular, Berta Rodríguez, també posa en dubte la legalitat de la proposta.

Berta Rodríguez

Està molt bé fer consultes sempre que siguin legals.



Si la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació manté els terminis d'organització, els santcugatencs podrien anar a les urnes el diumenge 13 de desembre a respondre la pregunta 'Està vostè d'acord que Catalunya esdevingui un Estat de Dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?'. Es tracta de la mateixa qüestió que es va formular a Arenys de Munt.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Com "sempre" els socialistes cagadets de po. No sigui que el gran jefe Montillà els renyi.Quina casualitat que es posicionin igual que el PP ?.Per que sera?.De fet tenen moltes coses en comu: EL CENTRALISME.

Antoni. Enviat el 16/oct/09


Com sempre els talibans de la independència no entenen res. El PSC no ha dit que voti en contra. Hi han altres alternatives al centralisme i a la independència. Encara que alguns no ho entenguin les coses no són blanques o negres.

Civis. Enviat el 16/oct/09


S'ha de donar exemple, i passar de la politica en funció en principi de l'essencia de la consulta. La "Sra." Berta que no parli da ilegalitats en la consulta i que comenci a mirar ella mateixa i el seu partit si fan ilegalitats o no. Millor estarien calladets.

nunus. Enviat el 16/oct/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.