Crítiques a CiU i ICV per fer marxa enrera en el procés per fer una consulta nacional sobre la independència


  • Comparteix:

Logotip de la campanya de recollida de signatures de la Comissió pel referèndum nacional.

Logotip de la campanya de recollida de signatures de la Comissió pel referèndum nacional.

La comissió promotora de la iniciativa popular per convocar un referèndum d'autodeterminació a nivell nacional critica el 'pas enrera' de CiU i ICV-EUiA, que han retirat el seu suport al procés després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi afirmat que no s'ajusta a la Constitució. La secció local d'ERC també lamenta que els altres dos partits que donaven suport a la iniciativa hagin 'abandonat el vaixell', mentre que ICV assegura que s'ha desmarcat perquè 's'ha d'acatar la llei'.

La mesa del Parlament ha reconsiderat la iniciativa popular per convocar un referèndum nacional que va admetre a tràmit ara fa un mes, després que el Consell de Garanties Estatutàries la considerés contrària a l'Estatut. Tot i que aquesta decisió no és vinculant, CiU i ICV-EUiA s'han fet enrere i han votat ara en contra de la iniciativa, deixant a ERC com a única defensora d'aquesta via per convocar un referèndum oficial d'autodeterminació a Catalunya.

El membre santcugatenc de la comissió promotora de la iniciativa, Eduard Anguita, segueix defensant que aquesta via és 'plenament estatutària'.

Eduard Anguita

S'excusen en el Consell de Garanties Estatutàries, que és absolutament interpretable.


ERC ha estat l'únic partit de la mesa que ha mantingut el seu vot a favor de la iniciativa popular. El regidor republicà Toni Ramon ha retret l'actuació de CiU i ICV.

Toni Ramon

La resta de grups que van donar suport han baixat del vaixell i ens hem quedat sols.


La secció local d'ICV-EUiA ha defensat el rebuig de la iniciativa perquè considera que, a la vista de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, s'actuaria 'fora de la llei'. El portaveu d'ICV-EUiA a Sant Cugat, Joan Calderon, ha afirmat que donar llum verda a la iniciativa popular seria 'frustrar la ciutadania'.

Joan Calderon

Jo puc anar al Parlament, proposar aquest debat i frustrar la ciutadania.



Cugat.cat no inclou la posició de CiU perquè no ha pogut obtenir l'opinió de la branca santcugatenca de la federació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.