Marroquins santcugatencs consideren 'insuficients' les reformes de Mohamed VI


  • Comparteix:

El rei del Marroc, Mohamed VI / Font: diarioya.es

El rei del Marroc, Mohamed VI / Font: diarioya.es

Gairebé 500 ciutadans de nacionalitat marroquina podran participar aquest divendres al referèndum que el rei del Marroc, Mohamed VI, ha convocat per escollir una nova constitució de caire més aperturista. Una mostra telefònica efectuada per Cugat.cat indica que la comunitat marroquina santcugatenca veu insuficients aquestes reformes constitucionals, i demanen avançar cap a un sistema més semblant al de l'Estat espanyol, amb un democratització real del país i el rei com a figura merament institucional.

La nova constitució que el rei Mohamed VI vol sotmetre a referèndum proposa, entre d'altres coses, un model de monarquia parlamentària en la qual el Primer Ministre passarà a ostentar el càrrec de president del govern, elegit per sufragi, i el parlament gaudirà de major poder legislatiu.

Malgrat això, les fonts consultades a la mostra telefònica de Cugat.cat consideren que Mohamed VI seguirà tenint una quota excessiva de poder, ja que mantindrà el privilegi d'aprovar tots els nomenaments i el control directe sobre els cossos de seguretat i les forces armades. En aquest sentit, aquests santcugatencs demanen que el monarca faci un pas enrere per assumir un rol institucional sense poder executiu.

Ciutadans marroquins

El rei encara té massa poder.


A la ciutat hi ha empadronades 486 persones majors de 18 anys de nacionalitat marroquina, que a partir d'aquest divendres podran participar en el referèndum en els punts de vot que el seu consolat ha habilitat a Terrassa i Barcelona, entre d'altres localitats catalanes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.