El ple reclama a l'Estat espanyol que paralitzi la reforma de les pensions


Temes relacionats

ICV-EUiA portarà el debat sobre la reforma de les pensions al ple municipal (11/nov/13)


  • Comparteix:

La moció és fruit d'ICV-EUiA i el PSC / Fotografia: ACN

La moció és fruit d'ICV-EUiA i el PSC / Fotografia: ACN

El ple rebutja l'avantprojecte de llei sobre la reforma de les pensions i reclama a l'Estat espanyol un nou sistema que permeti als pensionistes mantenir el seu poder adquisitiu. Així ho estableix una moció presentada al ple d'aquest dilluns per ICV-EUiA i el PSC, que ha estat aprovada finalment amb les esmenes de CiU i el vot en contra de PP.

El text rebutja l'avantprojecte de llei reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l'Índex de Revaloració del sistema de pensions de la Seguretat Social. Segons les dades que presenta la moció, més de la meitat de pensionistes de l'Estat espanyol no sobrepassen els 700 euros mensuals i el 25% de les pensions contributives estan per sota del llindar de la pobresa.

El consistori alerta que els darrers augments de llum, gas, aigua i transport incideixen especialment en els pensionistes, devaluant la seva capacitat adquisitiva. De fet, l'Estat espanyol continua per sota de la mitjana de la Unió Europea en despesa per a aquest col·lectiu, un grup format per gairebé nou milions de persones que depenen en gran mesura d'aquesta font d'ingressos.

El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha destacat que aquesta reforma de les pensions del PP s'està executant amb l'excusa de la crisi i el vistiplau del món financer. Per aquest motiu, Calderon lamenta que es vulgui obligar als treballadors a fer-se un pla de pensions privat.

Joan Calderon

Aquesta reforma del PP vol retallar despesa i generar negoci. Es vol que sigui inevitable fer-se un pla de pensions privat.


El regidor Raül Grangé, per part de CiU, ha defensat el caràcter nacional de les esmenes introduïdes per l'equip de govern. Grangé ha lamentat el greuge que suposa la diferent fiscalitat entre els territoris de l'Estat espanyol, ha asseguretat la viabilitat de les pensions dels futur Estat català i ha defensat la necessitat que les pensions estiguin lligades també a les aportacions de partides dels pressupostos generals i no només de les aportacions dels treballadors.

Raül Grangé

Amb un nou Estat català les pensions estarien garantides. A més, cal que les aportacions dels treballadors es complementin amb la solidaritat dels pressupostos generals.


El PP ha defensat amb un reguitzell de xifres la necessitat d'aquesta reforma impulsada pel PP per fer viable el sistema públic de pensions i ha recordat que el factor de sostenibilitat ja va ser introduït pel PSOE al 2010.

El PSC, l'altre grup proposant, ha lamentat la pèrdua de poder adquisitiu que suposarà aquesta reforma i s'ha compromés a canviar la llei quan el PP deixi el govern. La CUP ha destacat que aquesta reforma empobreix i condemna les classes populars i ha destacat que les pensions han de ser un dret i no un negoci. Totes dues formacions, conjuntament amb ICV-EUiA, s'han abstingut a la votació de les esmenes de CiU que han estat aprovades amb els vots de l'equip de govern.

El text aprovat insta el govern de l'Estat espanyol a paralitzar la reforma de les pensions. De totes maneres, la moció considera que l'avantprojecte de llei del PP és una bona excusa per introduir un debat públic amb tots els agents socials, que posi sobre la taula el futur de les pensions i plantegi que no es financiïn exclusivament a través de la Seguretat Social.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.