Crear un ens gestor, obtenir la titularitat pública del sòl i implicar els propietaris, principals reptes per a Torre Negra


  • Comparteix:

Una jornada tècnica ha servit per debatre sobre el Pla Especial del futur Parc Rural

Una jornada tècnica ha servit per debatre sobre el Pla Especial del futur Parc Rural

La necessitat de crear un ens gestor, d'avançar en l'adquisició pública de sòl i d'implicar els propietaris en la gestió del futur Parc Rural de la Torre Negra han estat les principals conclusions que s'han extret de la jornada tècnica sobre el Pla Especial d'aquest sector, que s'ha celebrat aquest dissabte. Els participants han coincidit en la necessitat de buscar eines per començar a gestionar aquest espai agroforestal de forma immediata, a l'espera de la redacció del Pla Especial que estarà enllestit, previsiblement, en el termini d'un any.

Un cop aconseguida la declaració de la Torre Negra com a zona no urbanitzable, el procés de protecció d'aquest espai agroforestal situat a la serra de Collserola ha de fer front a nous reptes. Un d'ells és la necessitat de redactar i aprovar un Pla Especial, que determini com s'ha de gestionar el futur Parc Rural. Paral·lelament, s'ha de fer front a les reclamacions dels propietaris, per via judicial, que exigeixen compensacions econòmiques per la impossibilitat d'urbanitzar els seus terrenys, i avançar en l'adquisició pública de sòl.

Mentre aquests processos no es resolen, i a l'espera de la redacció del Pla Especial, que podria estar enllestit en el termini d'un any, cal trobar eines per començar a gestionar de forma immediata el futur Parc Rural. Aquesta és, almenys, una de les principals conclusions que s'han extret de la jornada tècnica, que ha servit per reclamar, entre d'altres coses, un ens gestor que serveixi de motor de tot el procés. Sentim German Llerena, tècnic de l'Àrea de Medi Ambient, que ha estat l'encarregat de llegir les conclusions de la jornada.

German Llerena

Cal començar ja a gestionar. No es pot esperar a que el Pla Especial estigui redactat, tot i que cal començar a fer-ho, perquè s'han de tirar endavant accions urgents.


Entre les conclusions, a més, destaca la necessitat de vincular la Torre Negra a un projecte global que tingui en compte el conjunt de Collserola i un eventual parc agrari de les planes del Vallès. També s'ha proposat buscar nous mecanismes per implicar els propietaris dels terrenys en la futura gestió del Parc Rural.

De la seva banda, l'alcalde, Lluís Recoder, ha remarcat que la millor solució per protegir definitivament la Torre Negra i tirar endavant el futur Parc Rural és aconseguir la titularitat pública dels terrenys. En aquest sentit, però, Recoder ha reiterat que l'Ajuntament no pot assumir, tot sol, el cost econòmic de l'adquisició del sòl, i ha tornat a demanar la implicació d'altres administracions.

Lluís Recoder

La titularitat pública del sòl és la garantia per protegir la Torre Negra, tirar endavant el Parc Rural i desarmar jurídicament els conflictes amb els propietaris. Però cal la implicació d'altres administracions.


L'alcalde considera, a més, que el bloqueig en la revisió global del Pla General Metropolità és responsable de molts dels problemes que pateix la serra de Collserola, i obliga a fer revisions puntuals i requalificacions especials que creen un marc d'inseguretat jurídica.

La jornada d'aquest dissabte, celebrada a la Sala del Tapís del Museu de Sant Cugat, ha servit també per constituir una Comissió Tècnica Assessora pel seguiment de la redacció del Pla Especial de la Torre Negra. A la jornada hi han participat membres de la Comissió de Seguiment, tècnics de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament i diversos experts en gestió d'espais agrícoles i forestals, que han aportat models similars al del rodal de la Torre Negra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.