Carles Puente, un dels 20 inventors europeus 'que hauries de conèixer'

Va ser un dels inventors de l'antena fractal, sense la qual no s'entén la telefonia mòbil tal com és ara, i té la seva empresa a Sant Cugat


  • Comparteix:

Carles Puente al Parlament Europeu / Foto: cedida

Carles Puente al Parlament Europeu / Foto: cedida

Carles Puente és un dels 20 inventors 'que hauries de conèixer'. Ho diu la Unió Europea al llibret 'Hidden inventors', on posa en relleu l'aportació de Puente per invertar l'antena fractal fa 23 anys. Es tracta d'una eina que ha ajudat a una millora de comunicació i a assolir un millor rendiment dels dispositius. Puente va cofundar dues empreses amb seu a Sant Cugat, Fractures i Ignion, que col·laboren amb entitats especialitzades i que utilitzen aquesta tecnologia, però també s'encarreguen d'investigar noves formes d'innovació.

Segons ha explicat Puente en una entrevista a Cugat Mèdia, "l'antena fractal va utilitzar les propietats geomètriques de les fractals, el que va ajudar a reduir considerablement la mida de les antenes i a fer-les més potents, però també va ajudar que es poguessin connectar a múltiples longituds d'ones i freqüències". Això permet connectar els dispositius i tenir cobertura quan es viatja a altres regions. Aquesta invenció també va ajudar a substituir les antenes dels telèfons mòbils antics per unes de més petites, incrustades a l'interior del telèfon. Més endavant s'ha aplicat a altres dispositius com els cotxes.

Puente també s'ha mostrat molt il·lusionat per aquest reconeixement i, encara que diu que "l'any vinent escolliran uns altres vint inventors", admet que "és una gran il·lusió" que l'hagin triat enguany.

Carles Puente va cofundar Fractures fa més de 20 anys amb diferents companys que també van participar en la investigació de l'antena fractal. Des de llavors han rebut diversos reconeixements, com la nominació al Premi Europeu de l'Inventor de 2014, i va ser guardonat amb el Premi de Tecnologies de la Societat de la Informació el 1998 i el Premi Ciutat de Barcelona, entre d'altres.




Carles Puente

Ha suposat una il·lusió molt gran que et seleccionin entre els vint inventors europeus que tothom hauria de conèixer, que segur que l'any que ve seleccionant vint més i cada any aniran fent una selecció per donar a conèixer els inventors europeus. Però és un reconeixement que fa molta il·lusió.

Carles Puente 2

Les antenes fractals és una tecnologia d'antenes que consisteix en agafar les propietats geomètriques dels fractals i les vam aplicar per donar-li forma a l'antena. I gràcies a això vam aconseguir dues coses importants. Podíem fer l'antena molt més petita de l'habitual i la mateixa antena podia transmetre simultàniament múltiples longituds d'ones o freqüències.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.