Mor el filòleg santcugatenc Francisco Rico, lletra 'p' de la RAE

Filòleg i historiador de la literatura de l'Edat Mitjana al Segle d'Or, era membre numerari de la RAE des de 1987


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Francisco Rico, pronunciant un discurs / Foto: CCBY nc sa 2.0 - Guillermo Casas

Imatge d'arxiu de Francisco Rico, pronunciant un discurs / Foto: CCBY nc sa 2.0 - Guillermo Casas

El filòleg i historiador de literatura espanyola medieval Francisco Rico ha mort aquest dissabte a l'edat de 81 anys. El santcugatenc era catedràtic de literatura espanyola medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre numerari de la Real Academia Española (RAE). En concret, des de 1987 ha ocupat la butaca amb la lletra 'p' minúscula. La vetlla té lloc al Tanatori de Sant Cugat aquest diumenge a la tarda; la cerimònia de comiat és aquest dilluns a les 12.30 h també al tanatori de la ciutat.

Francisco Rico Manrique també va ser president de l'Asociación Hispánica de Literatura Medieval, va formar part del comitè internacional del premi Erasmus i va ser conseller de les principals publicacions europees i nord-americanes de filologia i història de la literatura. Doctor honoris causa per les universitats de Bordeus, Nàpols, Valladolid i Bolonya. El 2016 se li va concedir la Medalla d'Or al mèrit en les Belles Arts.

Imatge d'arxiu de Rico, amb un exemplar d''El Quixot'

Imatge d'arxiu de Rico, amb un exemplar d''El Quixot' / Foto: RAE

Va editar clàssics medievals i del Segle d'Or espanyol, en especial 'El Quixot', i ha escrit sobre literatura i història medieval i renaixentista. També va dirigir la Biblioteca Clàssica de la Real Academia Española, sota la batuta del Centro para la Edición de los Clásicos Españoles, que el mateix Rico va promoure i dirigir.

Va donar la seva col·lecció a la Biblioteca d'Humanitats de la UAB, amb peces d'especial interès com les edicions singulars d''El Quixot' - incloent-hi la segona, de 1615.

Imatge d'arxiu de Francisco Rico

Imatge d'arxiu de Francisco Rico / Foto: CC - Elisa Cabot



Rico, marit de la catedràtica emèrita del departament de filosofia de la UAB Victòria Camps, ha mort el 27 d'abril, el mateix dia que el 1972 va traspassar el poeta Gabriel Ferrater, de qui era amic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.