Què està passant amb l'escorça dels plàtans de Sant Cugat?

La caiguda de l'escorça, que és visible en tots aquests arbres del municipi, és habitual, però no com ha passat aquest any


  • Comparteix:

Imatge de plàtans de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de plàtans de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Els plàtans del municipi es veuen aquests dies sense l'escorça, que ha caigut i omple els carrers on s'ubiquen. Segons expliquen des de Parcs i Jardins de l'Ajuntament, es tracta d'un fenomen que s'està donant arreu de Catalunya. És habitual que l'escorça d'aquest tipus d'arbres caigui per renovar-la, però les condicions ambientals d'aquest any ho han avançat i intensificat.

Això no vol dir que l'arbre estigui malalt, afirmen des de l'Ajuntament. Això sí, el procés ha arribat abans del previst i en menys dies de duració.

Detall de l'escorça caiguda d'un plàtan

Detall de l'escorça caiguda d'un plàtan / Foto: Cugat Mèdia

És l'explicació que dona a Cugat Mèdia l'investigador emèrit de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Robert Savé, per a qui el fenomen té més a veure amb les temperatures que amb la sequera.

Com ha explicat Savé, la caiguda de l'escorça dels plataners és habitual, ja que és conseqüència del creixement del diàmetre de l'arbre. Tot i així, normalment es produeix al juliol i dura uns 15 dies, fet pel qual no és tan visible. Enguany, aquest procés s'ha avançat i s'ha desenvolupat en pocs dies, és a dir, ha estat més intens i apreciable.

Per a l'investigador emèrit, els motius d'aquest canvi segurament són diversos. D'una banda, la sequera, però sobretot l'increment de les temperatures. En aquest sentit, concreta Savé, la manca d'aigua provoca la caiguda de fulles, un fet que encara no és molt visible. En canvi, les temperatures altes poden provocar que la caiguda de l'escorça s'hagi avançat i hagi estat més intens. "Ha vingut la temperatura tan ràpid que el creixement s'ha produït d'una manera molt ràpida i ha petat l'escorça", resumeix Savé.

I això evidencia un altre fenomen, alerta l'investigador. El canvi en les condicions ambientals, especialment per la manca d'aigua, fa que els brots nous siguin menors i condicionen el creixement futur. I és que el plàtan d'ombra és una espècie importada del món anglosaxó i cada vegada tindrà més dificultats per adaptar-se al clima mediterrani, del qual no és propi. Així, l'episodi d'enguany amb la caiguda de l'escorça és un "senyal" de què aquesta espècie no és la més apropiada de cara a un futur.









Robert Savé

Ha vingut la temperatura tan ràpid que el creixement s'ha produït d'una manera molt ràpida i ha petat l'escorça. A més, tot s'ha avançat.

Robert Savé

Ens està dient que estan canviat les condicions ambientals d'una manera brutal. Ha canviat el calendari i això té conseqüències. La sequera ha fet que els brots no siguin tan potents.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.